Naslovna / Posavina / Stari zanati – Vitraji iz Posavine su prava umjetnička djela

Stari zanati – Vitraji iz Posavine su prava umjetnička djela

Obrađivati staklo kao dekorativni element koji će krasiti razne objekte, čak i predmete za svakodnevnu uporabu, no ponajviše crkve, mogu samo vrhunski majstori. Stari je to zanat u koji se upuštaju samo malobrojni, tako da polako i tiho odumire.
Stari zanat Ipak, uporne su još i ustrajne obrtničke radionice starih majstora koji se bave izradom vitraja, a koji djeluju u Tolisi i Vitezu. 
Pero Oršolić iz Tolise jedan je od njih. Staklarstvom se bavi već 23 godine, a vitraje izrađuje više od desetljeća. Iako ga zovu i Pero Staklar, njegovi temelji obrtništva nisu na staklenim nogama.
Svoju umjetničku crtu i sklonost ukrašavanju i oblikovanju stakla najbolje izražava upravo kroz taj, sada već ozbiljan biznis u kojem zapošljava pet osoba, no, ističe, najvažniju riječ ipak ima žena, njegova supruga Nada. Uspio je prekrasnim uracima umjetničke vrijednosti ukrasiti brojne crkve u BiH, Austriji i Njemačkoj, čak i u Australiji (Canberra). – Aktualni su vitraji koje radim za crkve u Orašju, Ljutom Docu, crkvu u Buni kraj Mostara, a neki su i dogovori za jednu crkvu u Austriji – objašnjava Pero i ističe kako je za oblikovanje stakla potrebno puno strpljenja.
Prisjeća se svojih početaka jer je, kaže, krenuo od nule bez ikakve potpore, ali čim bi nešto zaradio, odmah je ulagao u nove strojeve. – To je recept uspješnosti, potrebno je stalno ulaganje u posao, a ne u glamur, skupa vozila i slično – objašnjava nam Pero. Težak, ali lijep posao U radnom prostoru toliškog Staklorada zamjetna je užurbanost i točan raspored zaduženja, kao što je i točna isplata plaća zaposlenika. Svi su usmjereni na posao jer svaka, pa i najmanja, pogreška znači pucanje stakla, a jedino ga nabavljaju u inozemstvu.
– Posao je težak, ali ima i svoje lijepe strane, osobito kada radimo komplicirane zahvate, primjerice, kada trebamo dočarati nabore haljine, uskladiti boje, kada jedno staklo treba prijeći u više tonova. Svaki je uradak poseban, unikatan, svaki novi rad je i umjetničko djelo s obzirom na to da radim s renomiranim umjetnicima, pa je posao toliko i izazovan, kreativan i lijep – zaključuje Pero. •

Izvor (vecernji.ba) /foto vecenji.ba/

Comments

comments

Pročitajte još

Krepšić domaćin tradicionalnog susreta brčanskih lovaca i Hrvata

  Lovačka udruga “Sokol” Seonjaci već tradicionalno organizira prsten za sve lovačke sekcije koje su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)