Naslovna / BiH / BOŠNJAČKO PREKOPAVANJE KATOLIČKOG GROBLJA KOD TUZLE!

BOŠNJAČKO PREKOPAVANJE KATOLIČKOG GROBLJA KOD TUZLE!

U ponedjeljak, 1. travnja 2019. godine, u organizaciji Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanske županije, predstavnici Instituta za arheologiju i studenti Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu su počeli s prekopavanjem (“sondiranjem”) katoličkog groblja, lokaliteta nekropola sa stećcima Stare kuće-Nikolići, Donje Breške. Isti ovaj Zavod nije našao za shodno da izvijesti  lokalnog svećenika – župnika u Breškama. Upravo taj svećenik (fra Marko Antić) naime ima iskustva, jer je već sudjelovao u sličnom projektu u našem brčanskom kraju, u G. Skakavi, gdje je upravo zbog sličnog samoinicijativnog prekopavanja na lokalitetu franjevačkog samostana u Skakavi došlo do krađe vrlo vrijednih artefakata i drugih predmeta s nalazišta!

Ovdje se naime radi o starom katoličkom groblju, sa izuzetnim kršćanskim stećcima u selu Breške. Ovo groblje je poznato po tome da svaki nadgrobni spomenik na sebi ima znamenje križa! Ustanove koje rade na ovome projektu su isključivo jednonacionalne (pogodite koje!) i prema do sada viđenom nisu posebno predane zaštiti srednjovjekovne kršćanske baštine, posebno u tuzlanskom kraju! Kako drugačije pojasniti činjenicu da upravo ovo groblje nije ušlo na popis UNESCO-ove svjetske kulturne baštine? Zapravo, Breške su bile na tome popisu, ali su skinute zbog skandalozne nebrige tuzlanske gradske vlasti kao i ovog “Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa”!

Činjenica je da Jasmin Imamović gradonačelnik Tuzle nije odradio pristupne putove, i zbog toga između ostalog ovaj lokalitet nije ušao na UNESCO, a s time je propuštena jedinstvena prilika da Tuzla bude na popisu svjetske kulturne baštine! Razlog nije teško pogoditi: jedno hrvatsko selo bi došlo na taj popis, a to su Breške! Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je poznat po tome da voli falsificirati povijest, pa je tako s Povelje Kulina Bana koju je postavio na obelisk u Gradskom parku u Tuzli uklonio križ kao i sve rečenice u kojima se spominje evanđelje i drugi kršćanski elementi Povelje, to jeste sve što ukazuje na kršćansku povijest Bosne. Iz ovog nije teško naslutiti da je zabrinutost opravdana u svezi ovog samoinicijativnog i jednonacionalnog prekopavanja katoličkog groblja koje ima veliki značaj za Hrvate ovog kraja jer  tu su sahranjeni njihovi preci.

Nije samo tuzlanska “ekipa” jednonacionalna, ista praksa je  uvedena i na višoj razini, u Sarajevu, na Katedri za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, koji navodno “vodi” radove na groblju u Breškama, a koju čine: Adnan Kaljanac, Adnan Busuladžić, Aiša Softić, Edin Bujak, Jesenko Hadžihasanović!, Elma Hantalašević… Sapienti sat!

/izvor: hrvatskonebo.org/

Comments

comments

Pročitajte još

HŠK Posušje na treningu u Krepšiću

Nogometni klub Posušje sutra od 15:30 sati očekuje uzvratni susret 1/4 finala Kupa Bosne i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)