Naslovna / BiH / Napokon, i u BiH se više ne smiju uvoziti automobili stariji od 10 godina, odnosno sa Euro 4 normom

Napokon, i u BiH se više ne smiju uvoziti automobili stariji od 10 godina, odnosno sa Euro 4 normom

Bosna i Hercegovina konačno može očekivati smanjenje starih zagađivača na ulicama nakon što je početkom ovog mjeseca stupila na snagu zabrana uvoza polovnih vozila s motorom Euro 4.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UINO) saznajemo kako su građani BiH, vjerovatno upoznati o ovoj odluci, proteklih mjeseci dosta intenzivnije uvozili polovna vozila u odnosu na raniji period.

Povećan uvoz

U prvih pet mjeseci 2019. u BiH je uvezeno 38.661 vozilo vrijednosti više od 412 miliona KM, od čega je 34.269 polovnih automobila. U istom periodu prethodne godine, u BiH je uvezeno 27.256 polovnih vozila.

Inače, u BiH je u 2018. uvezeno 82.905 automobila, od čega su bile 72.380 polovnih vozila. U susjednoj Hrvatskoj, naprimjer, uvozi se četiri puta više novih automobila.

Koliki je trend rasta uvoza polovnih automobila u BiH, najbolje pokazuje podatak da je u našu zemlju 2010. godine uvezeno 32.695 automobila, što je više nego upola manje u odnosu na prošlu godinu.

Gotovo 80 posto registrovanih automobila u BiH je starije od deset godina, što nas čini zemljom s najstarijim voznim parkom u Evropi.

Glasnogovornik UINO Ratko Kovačević pojašnjava nam koje su procedure pri uvozu vozila.

“Carinik na graničnom prijelazu vlasniku uvoznog automobila daje prolaznu carinsku prijavu na rok od deset dana u kojem vozilo mora proći pregled u ovlaštenom tehničkom servisu koji ispituje da li to vozilo i motor zadovoljavaju uslove za uvoz u BiH. Kada dobiju uvjerenje da zadovoljavaju standarde, tada vraćaju vozilo na carinjenje”, kaže nam Kovačević.

Prijelazni period

Prema novoj Odluci o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila, objavljenoj u martu ove godine, u BiH će biti moguće uvesti polovne automobile samo ukoliko ispunjavaju standard Euro 5 te nova vozila s Euro 6 motorom. To znači kako se u BiH više neće moći uvoziti automobili stariji od otprilike deset godina.

“Ovom odlukom se propisuju najniži tehnički zahtjevi za novoproizvedena i korištena vozila u procesima homologacije tipa vozila i homologacije pojedinačnog vozila te za diјеlоvе, urеđаје i opremu vozila u procesu homologacije tipa. Korištenim vozilom se smatra vozilo od čijeg je prvog registriranja prošlo najmanje tri mjeseca ili koje je prešlo put od najmanje 3.000 kilometara”, pojašnjavaju nam iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Iz stanica za tehnički pregled podsjećaju kako je Euro 5 stupio na snagu 2009. u Evropi, ali kako postoje i automobili proizvedeni 2010. s Euro 4 motorom.

“Moramo uzeti u obizir i prijelazni period. To znači da će svi oni koji su ranije uplatili vozila koja nisu u skladu s novim pravilima, i koji imaju dokaz o predračunu, narudžbi i slično, moći uvesti svoja vozila u BiH. Za sve ostale vrijedi zabrana od 1. juna”, kazali su nam iz ovlaštenih stanica za tehnički pregled Sarajevo-osiguranja.

Inače, Odluka o najnižem standardu prilikom uvoza vozila bila je zahtjev Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH pri Privrednoj komori FBiH.

Cilj ove zabrane, ističu nadležni, jeste doprinijeti boljoj ispravnosti vozila, smanjenju zagađenosti, smanjenju nesreća na putevima, što će u konačnici približiti BiH ispunjavanju uslova za prijem u Evropsku uniju u kontekstu smanjenja količine ugljen-dioksida u zraku.

Klix.ba

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)