Naslovna / Posavina / Jedino posao i dobra plaća mogu zaustaviti odlaske

Jedino posao i dobra plaća mogu zaustaviti odlaske

Vidovice su dragulj Vrhbosanske nadbiskupije. Crkvi su dale 100 duhovnih zvanja, među njima jednoga biskupa (biskup kotorski Ilija Janjić), a ovih dana bit će zaređen i 51. svećenik Josip Ivkić. Od sadašnjih 747 vjernika u župi, svaki 10. ima duhovno zvanje. Središte okupljanja župljana je oko crkve sv. Vida koju vodi župnik vlč. Josip Senjak, no ovoga puta potražili smo predsjednika MZ-a Krešimira Matanovića kako bismo doznali aktualne teme.

– Savski nasip naša je tema broj jedan jer se trenutačno sanira na potezu Jenji – Kopanice u dužini od oko 4 km. Katastrofalne poplave iz 2014. cijelo su ovo područje poplavile jer je savski nasip popustio.

Sa zebnjom smo promatrali što će se dogoditi i ovoga proljeća kada je kruna nasipa skinuta – posao nezavršen, a Sava krenula rasti. Hvala Bogu, zaustavila se navrijeme pa sada vidimo da se poslovi intenzivno nastavljaju – kaže Matanović. Vidovice imaju i OŠ Antuna Gustava Matoša koja je na glasu po bistrim osnovcima, osobito vrsnim šahistima. Obnovili su mjesnu ambulantu, prostorije za mjesna okupljanja, stigle su i trgovine. Ipak, aktualan odlazak nije ih mimoišao. – Rješenje zaustavljanja odlazaka jedino su posao i odgovarajuća plaća jer nigdje nije ljepše živjeti nego u Posavini – kaže Krešimir. Opravdano se hvale vatrogascima i obnovljenim vatrogasnim domom te opremom zbog koje mirno čekaju ljetne vrućine. Zaposleno je oko 100 Vidovljana, no ipak ih je premalo u institucijama – smatra Matanović.

Šire tržište

– U Vidovicama je najviše obradive zemlje u cijeloj oraškoj općini pa ne čudi što poljoprivreda dominira kao djelatnost, a vodeći su svakako 15-ak poljoprivrednika koji su uzeli okrupnjavati značajnije poljoprivredne površine i baviti se ozbiljnije za šire tržište. U mjestu jako vole nogomet, no on je možda čak popularniji među ženama pa uz HNK Mladost imaju i ženski nogometni klub. Nastavljamo prema Kopanicama i odmah nas na strahote protekloga rata podsjeća spomenik poginulima. Danas je 230 stanovnika toga sela uglavnom upućeno na Vidovice jer nemaju čak ni trgovinu.

– Želimo ovdje ostati i živjeti ma kako teško bilo. No, lijepo je. Posao i adekvatna plaća od koje se može pristojno živjeti pravi su odgovor na odlazak i s ovog posavskog područja – kaže predsjednik MZ-a Kopanice Ivo Marković

/ Posavinu.org piše Nada Koturić/

Comments

comments

Pročitajte još

DOBRO JE ZNATI – Jeli slanina stvarno zdrava

Često čujemo da slanina nije zdrava i da je treba jesti što manje, ali je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)