Naslovna / Krepšić / Lila, lila uoči Ilina – Krepšićani ostaju vjerni tradiciji svojih predaka – video

Lila, lila uoči Ilina – Krepšićani ostaju vjerni tradiciji svojih predaka – video

Obično u prvi sumrak, zapale se vatre i lile, a djeca mašu zapaljenim bakljama i pjevaju “Lila, lila uoči Ilina…..“. Narodni je to običaj kojeg čuvaju katolički hrvati u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine napose u Posavini uoči blagdana sv. Ilije koji se slavi 20 srpnja.

Lilanjem katolici pozivaju Svetog Iliju, zaštitnika groma i nevremena, da im pomogne i zaštiti ih od oluja, gromova i time pridonese uspješnoj žetvi.

Sa željom da sačuvaju običaje svoga kraja, običaje koje su naslijedili od svojih djedova i pradjedova , krepšićani su i ove godine noć uoči Ilina proveli na Oskubenici. Stariji su se za stolom pogostili, a  sa prvim mrakom  čula se je i pjesma baš kao nekad davno.

A oni najmlađi preuzeše odgovornost na sebe,  trčali su okolo sa bakljama u rukama, opet i ponovno uz budno oko roditelja da nešto nebi otišlo u krivo.  Krepšićani ostaju i dalje vjerni tradiciji svojih predaka, sve to u  čast svetom Iliji starozavjetnom proroku  koji je vatreno revnovao za vjeru u jednog Boga Jahvu.

Njegovo ime u hebrejskom jeziku znači »Jahve je moj Bog«, a za tu se istinu prorok Ilija cijeli svoj život i borio. Svetac čije ime s poštovanjem slavimo zaštitnik je Bosne i Hercegovine.

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)