Naslovna / BiH / Veliki skup na Bobovcu – Video

Veliki skup na Bobovcu – Video

Na nekadašnjem sjedištu srednjovjekovnih bosanskih vladara, uz dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, hodočastio je velik broj vjernika iz okolnih i udaljenih župa, uz prisustvo predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, uzvanika svih nivoa vlasti među kojima i federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i drugi.

Pored katolika pripadnika MO i OS BiH, među kojima su bili i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i generali Tomo Kolenda i Marko Stojčić, prisutni su bili i glavni vikar Vojnog ordinarijata Republike Slovenije i glavni vikar Vojnog ordinarijata MO BiH Željko Čuturić, te predstavnici policijskih i sigurnosnih službi na svim entitetskim i državnim nivoima.

Također, u molitvenom pohodu su sudjelovala i 22 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, ambasador Hrvatske u BiH Ivan Sabolić, kao i pripadnici međunarodnih vojnih snaga stacioniranih u Bosni i Hercegovini.

Pohod je započeo molitvenom procesijom hodočasnika od rijeke Bukovice do Bobovca, gdje je misno slavlje predvodio nadbiskup metroplit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vojnim biskupom mons. Tomom Vukšićem.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače, 25. oktobra 1478. godine, s ciljem ujedinjenja u molitvi za lične potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive.

Ovogodišnji pohod bio je osamnaesti “Molitveni dan za Domovinu” Vrhbosanske nadbiskupije, a istovremeno i šesnaesto vojno hodočašće na Bobovac, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Hina

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)