Naslovna / BiH / Sjećanje na nadčovječansku borbu brčanskih Hrvata na Boderištu

Sjećanje na nadčovječansku borbu brčanskih Hrvata na Boderištu

Tijekom rata 1993. godine rijetko je tko znao da na drugoj strani posavskog koridora oko Brčkog nadčovječanskom borbom svoje domove čuvaju pripadnici 108. HVO pješačke biragde. Iako im nitko nije davao šansu da će uspjeti u namjeri sačuvati domove i spriječiti širenje zloglasnog neprijateljskog koridora kroz Posavinu hrabri su branitelji uspjeli sačuvati nekoliko  hrvatskih sela.

Na istoku prijeratne brčanske općine malo je selo Boderište odolijevalo neprijateljskim  napadajima iz svih oruđa. Među najtežim bitkama spominje se bitka 08. ožujka 1993. godine kada su naprijateljski vojnici uspjeli probiti crtu obrane i ući u selo, ali hrabri branitelji Druge bojne 108. HVO brigade, iako suoćeni s gubitkom osmorice suboraca, uz pomoć  iz drugih bojni iste brigade i pomoći bra nitelja iz 215 brdske brigade A BiH Brčko uspjeli su vratiti crtu na početne položaje.

Veliki je broj neprijateljskih vojnika poginuo boreći se na tuđoj zemlji. Uništena su oklopna vozila i tenkovi.

Priča iz Boderišta je još zanimljivija zbog činjenice da su tadašnji zapovjednici II. Bojne Ivo Anđelović i 108. HVO brigade general Martin Fančešević optuženi za nečasna djela. No, Sud je svojom odlukom sprao sumnju s časnih i ponosnih branitelja. Bili su optuženi, a branili su se od onih koji su ih napadali. I danas se postavlja pitanje što su srpski vojnici tražili u Boderištu, koje nikada u povijesti čovječanstva nije bilo njihovo?

Boderište je odolijevalo neprijateljima do kraja rata. Zbog velikog broja granata i siline stradanja mjesto je nazvano Mali Vukovar. Ne bez razloga.

Poslije rata mjesto je živnulo. Obnovilo se, ali sve je manje ljudi. Ostali su oni najhrabriji i najodaniji, ali i oni koji su otišli nisu Boderište zaboravili. Dolaze najmanje tri puta godišnje.

Anto Pranjkić /kamenjar.com

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)