Naslovna / Religija / PROSLAVA RANA SV. FRANJE ASIŠKOG NA ZIDINAMA U G. SKAKAVI

PROSLAVA RANA SV. FRANJE ASIŠKOG NA ZIDINAMA U G. SKAKAVI

I ove godine je proslavljena svetkovine Rana sv. Franje Asiškoga na lokalitetu srednjevjekovnog Franjevačkog samostana u Gornjoj Skakavi – na ZIDINAMA.

U slavlju je sudjelovao veliki broj župljana župe Dubrave i hodočanika iz tuzlanskoga i brčanskoga dekanata. Današnjem slavlju je predhodila trodnevnica s pučkim pobožnostima, prigodnim pokorničkim bogoslužjem i pojedinačnim ispovijedima.

Glavna sv. Misa je bila u 11 sati. Misno slavlje je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana sv. Petra iz Tuzle, fra Željko Nikolić. U koncelebraciji je sudjelovalo 13 svećenika iz samostana i okolnih župa.

Fra Željko je u svojoj propovijedi govorio o sv. Franji i njegovoj izvanrednoj pobožnosti u štovanju Isusove muke i Isusova križa. Svetac je želio nasljedovati Isusa u svakom segmentu njegova života – što je rezultiralo i darom pet Isusovih rana na njegovu tijelu. S tim je Isus Krist potvrdio duhovnu veličinu toga Božjeg čovjeka i njegovu iskrenu želju da ga u svemu nasljeduje! Po tom primjeru je i nama pokazao da je svetost moguća, ako je čovjek želi i iskreno je zatraži od Gospodina!

Na koncu slavlja sve nas je pozdravio domaćin gvardijan fra Niko Josić i zahvalio na sudjelovanju u ovom slavlju. Objasnio je da ove godine, nakon ovoga slavlja, zbog poznate nam situacije oko Covida 19, neće biti već tradicionalnog zajedničkoga ručka i druženja.Posebno je pozdravio prisutne predstavnike vlasti Brčko distrikta i zahvalio na pomoći oko zaštite ovoga svima važnoga i dragoga historijskog lokaliteta!

Pozvao je sve svećenike i časne sestre na objed i druženje u samostan, a domaćinima iz sela preporučio da, već po običaju, ugoste  vjernike i goste iz drugih župa.

Fra Martin Antunović /hrvatskidom.com

slike preuzete sa; Ravne brcko 24

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)