Naslovna / BiH / Vršidba Soje – video

Vršidba Soje – video

Ove godine  moglo bi se sreći gotovo u idealnim vremenskim uvjetima koji su pogodovali usjevima na krepšićkim oranicama traje žetva soje. Prvi rezultati daju im razlog optimizmu.

Prinosi koji se ostvaruju u našim uvjetima proizvodnje (od 250 do 300 kg pa i više/ po dulumu) uz odgovarajuću cijenu, pozitivno utječu na daljni uzgoj i povećanje površine pod ovom korisnom biljkom.

Svakako da je Bimal jedna od najznačajnijih kompanija prerađivača i otkupljivača ove uljarice u regiji. Kompanija ima za cilj oživljavanje poljoprivredne proizvodnje na našim prostorima. Postoji stalna i uspješna saradnja sa poljoprivrednim institutima te partnerski odnos sa poljoprivrednicima sve sa ciljem na obostrano zadovoljstvo da površine pod uljaricama iz godine u godine budu povećane.

Dok širom Posavine traje žetva ove uljarice zanimljivo bi bilo spomenuti da je Soja jedna od najstarijih kulturnih biljaka širom svijeta. Porijeklom je iz Mandžurije, a u literaturi se pominje u prastarim kineskim rukopisima 2838. godine prije naše ere. To znači, da njeno prisustvo u ishrani čoveka traje već blizu 5000 godina. Nevjerojatno ali tako tvrdi struka koja se bavi ovom materijom.

Nadalje isti izvor navodi da se u Evropi sa sojom prvi put susrećemo 1740. godine u Botaničkom vrtu u Parizu. Tek 1901. godine prve količine sojinog zrna dolaze u London, čime joj se otvaraju vrata evropskih fabrika ulja. Ona je praktično strateško oružje u rukama onih, koji je proizvode. Od nje se dobija nekoliko stotina proizvoda. U proizvodnji ulja za ljudsku hranu, sojino ulje je oduvjek bilo i ostalo na prvom mestu.

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)