Naslovna / Religija / Koji je simbol božićnog drvca u kršćanskoj tradiciji?

Koji je simbol božićnog drvca u kršćanskoj tradiciji?

Zimzelene grančice, lampice i drugi ukrasi u domu podsjećaju nas da Božić stiže. Središte doma je, naravno, božićno drvce, tradicionalni simbol adventa i božićnih blagdana…

Porijeklo božićnog drvca

Božićno drvce ili bor ima dugu povijest. Stari Egipćani, Kinezi, Rimljani, Kelti i Vikinzi ukrašavali su svoje domove zimzelenim grančicama kao simbolima života usred hladne, zimske tame. Tradicija drvca kakvu danas poznajemo potekla je iz srednjovjekovne Njemačke. U to vrijeme bile su popularne predstave na otvorenom koje su prikazivale biblijska vremena.

Budući da je 24. prosinca bio blagdan Adama i Eve, u predstavi na Badnjak bilo je i „rajsko drvce” – zimzelen ukrašen jabukama – koje je simboliziralo Rajski vrt. Kad su ti igrokazi zabranjeni u 16. stoljeću, odani Kršćani donosili su rajska drvca u svoje domove na Badnjak i ukrašavali ih voćem, svjećicama i hostijama kao simbolima Euharistije. Kako se tradicija razvijala, voće su zamijenile ukrasne kuglice, a hostije su zamijenjene keksima i drugim slatkišima.

Kako je rođen moderni bor…

Tradicija je dobila kraljevski poticaj 1840-ih godina, kada se u londonskim novinama pojavila divan crtež poznate kraljice Viktorije i njene obitelji oko božićnog drvca. Vojnici, lutkice i druge igračke su bile nanizane u podnožju stabalca, a na granama su visjele svjećice, maleni darovi, slatkiši, ukrašeni keksi i vrpce. Tako je rođeno moderno božićno drvce.

Božićno drvce je savršeno prikladno za advent. Dok uklapate drvce s ostalim adventskim ukrasima, razmislite o sljedećem.

Božićno drvce je simbol Krista

Možda ste čuli kako neki ljudi u šali govore da je božićno drvce „poganski” simbol. Ali to je povijesno netočno. Kršćani su tradicionalno u božićnom drvcu vidjeli prikaz Krista, pa neka ono i za vas, i vašu obitelj, ima isto značenje.

Kada vidite zimzelene grančice, pomislite na vječni život koji imamo kroz Krista. Kada je drvce obasjano svjetlima svjećica, pomislite na Isusove riječi: „Ja sam svjetlost svijeta. Tko god me slijedi, nikada neće koračati u tami, već će imati svjetlost života” (Ivan 8:12). I naposljetku, drvce nas podsjeća na Evanđelje i božju otkupiteljsku milost. Božićno drvce je prekrasan, kršćanski simbol blagdana. Slavite s radošću!

Kada postaviti božićno drvce?

Tradicionalno i zbog povijesnih razloga, božićno drvce se postavlja na Badnjak. No, kako je popularnost božićnih blagdana rasla, drvce se počelo postavljati i ukrašavati i ranije. Nema ničega pogrešnog u tome, ako vašoj obitelji tako odgovara. Ako ne želite čekati do Badnjaka, možete ga okititi treće nedjelje adventa. To je dan kada palimo svijeću radosti u adventskom vijencu i veselimo se jer je sredina adventa, i Božić je blizu. Ukrašavanje božićnog drvca je savršena aktivnost za ovaj dan, nedjelju radosti.

Izvor: www.keepingadvent.com

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)