Naslovna / Vijesti / Najmračniji mjesec; Nekad su se bojali da će Sunce nestati

Najmračniji mjesec; Nekad su se bojali da će Sunce nestati

Naime, zbog kratkih dana, prosinac se naziva najmračnijim mjesecom, a u prošlosti narodi su mislili da će Sunce nestati. Kad su shvatili da će dani ponovno biti dulji, započeli su i sa slavljima.

Rimljani su tako slavili festival rođenja Nepobjediva Sunca, dok je u drevnom Egiptu umirao bog Oziris 21. prosinca, a nakon ponoći bi svećenici iznijeli dijete iz hrama i nagovijestili da je Oziris ponovno rođen. Kelti su zimski solsticij obilježavali kao dan kad božanstvo Sunce putuje kroz podzemni svijet i spoznaje tajne života i smrti, dok se u Iranu u perzijskim vremenima vjerovalo da je na prvi dan zime rođen bog svjetla i istine Mitra.

Najkraći dan, najduža noć

Danas u 11:02 službeno je počela zima, što znači da sjeverna polutka Zemlje ima najkraći dan i najdulju noć. Na prvi dan zime “pada” i zimski solsticij, odnosno to je vrijeme kada Sunce u prividnom gibanju oko Zemlje postiže najveću negativnu deklinaciju i jedan od polova maksimalno je nagnut od Sunca. Točan početak zime mijenja se svake godine, a ove će godine trajati do 20. ožujka 2021. godine. Prema  aplikaciji HRT Meteo, sunce danas izlazi u 7:33, a zalazi u 16:13. I dok na sjevernoj polutki traje zimski solsticij, na južnoj je situacija obratna – počinje ljeto i 21. prosinca označava najduži dan u godini. Prema rasporedu izlazaka i zalazaka na Zvjezdarnica.hr, možemo vidjeti kako će, u odnosu na današnji dan, do kraja ove godine dan trajati približno sedam minuta dulje.

vecernji.hr

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)