Naslovna / BiH / Za reforme u Brčkom potrebna su djela, ne riječi

Za reforme u Brčkom potrebna su djela, ne riječi

Vlasti u Brčkom imaju priliku da odlučno prekinu sa praksom iz prošlosti i povedu Distrikt u prosperitetnu budućnost sa dobrom upravom, dobrom infrastrukturom i dobrim poslovima u privatnom sektoru. Prva tri mjeseca 2021. će pokazati jesu li dorasle tom zadatku, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt, Michael Scanlan.

U ponedjeljak i utorak supervizor se sastao sa predsjednikom Skupštine Distrikta, Sinišom Milićem, te potpredsjednikom, Ivom Filipovićem, kao i sa šefovima odjeljenja u Vladi Brčko Distrikta i predstavnicima Kancelarije za upravljanje javnom imovinom, sa kojima je razgovarao o prioritetima za Brčko Distrikt u prvom kvartalu 2021. godine.

U te prioritete spada usvajanje budžeta za 2021. godinu, novog zakona o sukobu interesa, smjernica za reformu javne uprave, objavljivanje dva preostala tendera za modernizaciju luke, te nalaženje

optimalnog rješenja za ponovno uspostavljanje cestovnog teretnog prometa između Hrvatske (tržišta EU) i luke Brčko.

Prioriteti također obuhvataju saradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom u smislu jačanja finansijskog nadzora nad javnim preduzećima u Distriktu, te sa UNDP-om kako bi se pokrenuo proces utopljavanja javnih zgrada u Distriktu sa ciljem poboljšanja energetske efikasnosti, kao i postizanje dogovora u okviru programa Svjetske banke za integrirani razvoj koridora rijeke Save o financiranju izgradnje centra za recikliranje otpada.

Supervizor se također sastao sa direktoricom za korporativne komunikacije „STUDEN & CO Holdinga“ Natašom Pucar koja ga je informirala o statusu javno-privatne inicijative koju su pokrenule Vlada Distrikta i „STUDEN & CO Holding“ u vezi sa investicijom od 20 miliona KM koja će otvoriti 220 radnih mjesta u novoj poslovnoj zoni Brod.

Postizanje ovih ciljeva do kraja marta će značiti novi početak za Brčko, ali to podrazumijeva i korištenje budžeta Distrikta – najvećeg budžeta po stanovniku u zemlji – za dobrobit cijele zajednice. Na osnovu njega, Brčko bi trebalo da ima najbolje obrazovanje, zdravstvo i javne usluge u zemlji.

U tom kontekstu, moratorij na nova zapošljavanja u javnoj upravi, institucijama i preduzećima, uključujući i ugovore o djelu, poslao bi pravu poruku da se političko pokroviteljstvo i nepotizam više ne toleriraju. Moratorij treba ostati na snazi sve do uvođenja transparentnog postupka zapošljavanja.

Svaka marka u budžetu Distrikta mora se vratiti zajednici kroz smislene inicijative i odgovornu budžetsku potrošnju. Umjesto što se pet miliona KM izdvaja za topli obrok za dobro plaćene državne službenike, na primjer, isti taj iznos sredstava bi mogao osigurati da Distrikt za dvije godine bude u potpunosti očišćen od mina.

Supervizor Scanlan (Autor fotografije: Otisak.ba / Arhiva)

Autor teksta: OHR

Comments

comments

Pročitajte još

Uskrs u Krepšiću – Video, slike

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, slavio …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)