Naslovna / Krepšić / POKLADNE MAŠKARE U POSAVINI – Video

POKLADNE MAŠKARE U POSAVINI – Video

Poklade u Posavini zasigurno su dio tradicionalne kulture. Ovih večeri pa i danju u brojnim našim mjestima mogu se sresti različiti likovi iz mašte. Kraljevi i prosijaci, Trgovci i Čarobnjaci, računala koja se kreću, rode koje govore ……Vrijeme je poklada i maskembala, dani u kojima bar nakratko napuštamo svakodnevnicu, brige i probleme, stavljamo maske i dobivamo neke druge životne uloge, vrijeme zabave i ludovanja.

Sama promjena identiteta oslobađa pojedinca od pravila svakodnevnog života. Promjenom odjeće moguće je promijeniti spol ili društveni status i unijeti pomutnju u ustanovljeni red stvari. Za razliku od većine običaja u hrvatskoj folklornoj baštini, karneval nikada nije u potpunosti kristaliziran. Iako su na račun karnevala stizale brojne kritike, vjekovima su ga tolerirali i Crkva i država.

Kod katolika je to vezano i uz post koji je nakon poklada. Taj post počinje sutra i traje do Uskrsa. Ovo je vrijeme pojačane discipline u svakom pogledu i odricanje od pića, hrane, pušenja i alkohola. Onda se ovaj dan malo ljudi izluduju pa onda ulaze u post.

Danas su mnoga naša sela po prilično pusta, pa tako i naš Krepšić. Uzimajući u obzir ovu čudnu situaciju iznenadni posjet maškara iz Vidovica oraspoložio je obitelj Mirka Stjepanović. Zahvalivši na posjetu domaćinski ih je ugostio te u jednom druženju punom šale i raznih dosjetki proveo s njima dio večeri.

Comments

comments

Pročitajte još

Drenava, 7.4.2024.

DRAGI POSAVCI I POSAVKE Pokrenuli smo jednu pobožnu inicijativu vezanu uz naš zavičaj. Riječ je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)