Naslovna / Krepšić / KREPŠIĆ, SELO KOJE ČEKA – VIDEO

KREPŠIĆ, SELO KOJE ČEKA – VIDEO

Naši nemogu doći, dugo nam nema djece, valjda će i ovom jednom doći kraj. Ali čujemo se često dobro su hvala Bogu. To su u suštini izjave naših starijih mještana koje se u razgovoru uvjek ponavljaju. Nitko nemože reći do kada će ovo trajati, svi bi voljeli da je drugačije.

Korizmeno je vrijeme, dok brojni prisustvuju pobožnosti križnoga puta ima i onih slabijih koje sve prate putem hrvatske televizije, dobro je da i ta mogućnost postoji.

Manjak prometa na auto putevima, pusta sela pa i cijela okolina, sve govori da ta pandemija iako sa slabijim mjerama u Posavini ima ite kako svoje prste.

Dani prepuni sunca ali prohladna i vjetrovita jutra često sa jakim mrazem zabijele ravnicu.

Uobičajena buka motorki i zvuk traktora svjedočili su obilnim radovima u poljima koja su velikim dijelom očistita i obrađena. Riječ je o zemlji koja je generacije odhranila i bilo bi šteta da bude zapuštena. Što će biti za deceniju dvije, tko zna.

Kao i uvjek lovačka kuća je bila mjesto okupljanja i druženja, sve sa nadom da će uskoro biti bolje.

Tamo žive ljudi puni nade, na prostoru omeđenom s jedne strane plodnim poljima i Savom a s druge Lomnicom i Tinjom. Kao da prkosi svemu, ponosno sa svojim zvonicima stoji – Krepšić, selo koje čeka.

Njivski putevi u Krepšiću

Mislim da mogu slobodno reći da je proteklih dana Objeda slovila kao jedno veliko gradilište. Buka kamiona gredera i bagera govorila je da se tamo naveliko radi.

Naime proračunom za 2020 godinu amandmanom HDZ BiH predviđeno je nasipanje puteva u mjesnoj zajednici Krepšić II. Riječ je iznos od 25000 maraka od kojih je 20000 već realizirano proteklih dana a dodatnih 5000 bit će nam dostupno za nekih mjesec dva saznajem od našeg Ilije (Ice) Anić.

U prvom dijelu nasut je put do smrduljskog mosta, a na istoj dionici urađena su i dva propusta. Uz to nausta je kompletna dionica pored ključića i planskih njiva, a također krenlo se i sa nasipanjem puta i prema krainama što je iziskivalo veća ulaganja s obzirom da nikada do sada put nije nasipan.

Od sledićih 5000 maraka planira se nasuti i zacijeviti lokacija kod Mirka i Ive Knježević pored glavne ceste. Naime radi se o opasnoj rupi u koju bi netko mogao upasti i nastradati. Ostatak će se uložiti u nasipanje puta prema krainama.

Moram pohvaliti aktivnosti dijela poljoprivrednika nastavlja u izalganju Ico Anić, prije svega Antu Bijelonjić (Akia) i Tunju (Tunjku) Krnjić. Oni su u ponedjeljak organizirali akciju prikupljanja krupnijeg materijala koji ležao razasut izvan trase puta. Te su isti prevezli u veće rupe na dionici puta prema krainama. Filip Stjepanović i još nekoliko mještana su sudjelovali u financiskim donacijama kako bi se platili dodatni radnici toga dana.

Do sada je samo preko amandmana HDZ-a u puteve kroz Objedu uloženo preko 100.000 maraka a nastavit će se sa ulaganjem i u nadolazećem razdoblju.

Bilo bi neophodno da se poljoprivrednici u Krepšiću organiziraju na način da se tokom godine naprave radne akcije dva do tri puta, kao što je ova realizlirana u ponedjeljak. Sve to sa jasnim ciljem kako bi se bolje i kvalitetnije gospodarilo i upravljalo njivskim putevima.

Comments

comments

Pročitajte još

Uskrs u Krepšiću – Video, slike

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, slavio …

Jedan komentar

  1. Svaka pohvala autoru ovih priloga.
    Svojim suživotom zavičaja i dijaspore, postajete primjer.
    Proći će i ovo teško vrijeme. Budite i dalje skupa.
    Lijkep pozdrav od susjeda preko Objede i Obede !

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)