Naslovna / BiH / U Brčko Distrikt stigle prve vakcine protiv koronavirusa – Video

U Brčko Distrikt stigle prve vakcine protiv koronavirusa – Video

Prve vakcine protiv zaraze koronavirusom jučer su stigle na područje Brčko distrikta. Kako je potvrđeno za Klix.ba, riječ je o 1.170 komada cjepiva proizvođača Pfizer, a koji je jučer dopremljen u našu zemlju kroz COVAX program.

Pfizerove vakcine iz COVAX programa stigle su jučer na Međunarodni aerodrom u Sarajevo, a nakon obavljenih procedura počela je njihova raspodjela.

Kontigent od 1.170 komada već je dopremljen u Brčko distrikt, a kako nam je potvrđeno, s njihovom primjenom će se krenuti nakon dobijanja saglasnosti od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

“Prema našem planu, mi očekujemo da će od ponedjeljka početi vakcinacija zdravstvenih radnika. U toku je priprema sale gdje ćemo imati četiri tima”, kazao je za Klix.ba Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta.

Prema trenutnim kapacitetima, Brčko ima mogućnost skladištenja 80 hiljada Pfizerovih vakcina, a nadležni u distriktu sutra očekuju i dopremanje 700 komada cjepiva proizvođača AstraZeneca.

Ova bh. regija ranije je usvojila plan vakcinacije, a od naredne sedmice će biti u funkciji i besplatan broj putem kojeg će se građani prijavljivati za imunizaciju.

foto: otisak ba

Comments

comments

Pročitajte još

Drenava, 7.4.2024.

DRAGI POSAVCI I POSAVKE Pokrenuli smo jednu pobožnu inicijativu vezanu uz naš zavičaj. Riječ je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)