Naslovna / Krepšić / Krepšićani svečano obilježili 50. obljetnicu svoje župe – Video, Slike

Krepšićani svečano obilježili 50. obljetnicu svoje župe – Video, Slike

Krepšićani su se već duže pripremali za ovaj dan,  ne htejdoše ništa pripustit slučaju. Naslijedivši vjeru od svojih predaka htjedoše opravdati dato im povjerenje i u najlješem svjetlu dočekati pastira crkve u svome selu. 

Šezdeset i šest osoba u narodnim nošnjama što se rijetko viđa na sličnim proslavama bilo je poredano od ulaza u crkveno dovrište prema crkvi kako bi dočekali dragog gosta Vrhbosanskog nadbiskupa i metropolitu mons. Tomu Vukšića. 

Petstotinjak vjernika najveći dio vani jer u crkvi su primiti samo oni koji su mogli sjediti.

Sa raznih strana dođoše brojni krepšićani uz brojne goste iz susjednih župa kako bi čuli riječi ohrabrenja koje im je nadbiskup uputio. Molilo se i pjevalo iz dna duše. 

Kraljica sv. Krunice zaštitnica župe nije dopustila kiši da pokvari slavlje iako je već cijelo jutro padala čulo se od mještana našeg sela, kiša je prestala tik pred samu misu. Crkvena zvona su zazvonila zvukom posebne boje, procesija predvođena narodnim nošnjama našega kraja ušla je u crkvu i misno slavlje je moglo početi.

Da sve bude  još svečanije pobrinuo se je  uz prigodne pjesme  maldi zbor Pax  iz Tolise. 

Na početku misnog slavlja, nadbiskupa Tomu, nazočni vjernički puk te sve uzvanike pozdravio je župnik vlč. Pavo Kopić, kazavši kako je ova župa mala, ali su župljani puni duha i volje kako bi opstali, postojali i bili postojani u Bogu.

Na početku propovijedi, mons. Vukšić ukratko je podsjetio na povijest župe Kraljice Sv. krunice, kazavši kako je zahvalnost prvi i glavni osjećaj koji se javlja u povodu ove obljetnice te su, pojasnio je, zato danas za ovo misno slavlje i uzete misne molitve i biblijska čitanja koje crkvene pobožnosti predviđaju za situacije u kojima vjernici zahvaljuju za primljeni balgoslov i darove.

“Mi prije svega zahvaljujemo Gospodinu Bogu za dar župe čijim je osnutkom i postojanjem blagoslovio ovaj dio Crkve Božje. Zahvaljujemo također svoj osmorici dosadašnjih župnika, pokojnim i živim, koji su sebe i svoje sposobnosti uložili i služili kršćanskim vjernicima u njihovim duhovnim potrebama. Zahvalujemo i svim Isusovim vjernicima, onima koji su već na boljem svijetu, i vama koji sudjeljujete u ovom misnom slavlju, za sakramente koje ste primili, za Riječ Božju, koju ste slušali, za vjeru koju ste u ovoj župi ispovijedali i koju ste svjedočili tamo kamo su vas vaši životni puti odveli, za molitve koje ste upućivali milosrdnom Gospodinu”, poručio je propovjednik te zahvalio i za izdašnu materijalnu potporu župi i župnicima, po čemu su ovi krajevi poznati. 

Uz Vrhbosanskog nadbiskupa koji je predvodio Misno slavlje u koncelebraciji je sudjelovalo još 11 svećenika.

Poslije svečane mise za drugim stolom pod šatorima našlo se nešto više od 500 osoba. Nadbiskup Tomo je blagoslovio jelo da bi župnik Pavo još jednom pozdravio sve prisutne osobe iz politike i vlasti u Brčko distriktu. Sam dogradonačelnik dr. Anto Domić zbog pozitivnog testa na koronu odkazao je dolazak zadnji dan. Povodom ovog jubileja po prvi put u Krepšiću je boravio hrvatski konzul iz Banje Luke gospodin Zoran Piličić.

Proslavljati 50- obljetnicu jedne župe, a ne spomenuti bar u par rečenica određene događaje, vrijeme i osobe koji su ga obilježile, bio bi propust nas koji pripadamo ovoj zajednici, tako je počeo svoj govor pod šatorima Petar Krnjić jedan od župljanja ove župe. Vrativši se kroz povjest dva stoljeća unazad; Bila je to prilika da se iznese vrijeme naseljavanja sela, osobe koje su ga naselile, matice koje spominju prva imena krštenih. Zatim proglašenje samostalne kapelanije pa zatim župe, uz sva imena svećenika i Biskupa koji su u određenim razdobljima pohodili i djelovali u Krepšiću.

Na kraju prigodan poklon vjernika Nadbiskupu Tomi predalo je dvoje djece u narodnim nošnjama Laura i Valerija Stjepanović.

Poklon je dobila i Janja Anić žena pok. Pere Anić koji je darovao zemlju na kojoj je sagrađena crkva.

Nisu bili zaboravljeni ni sinovi našega kraja, naši svećenici p. Mato Anić, Vlč. Anto Stjepanović, o.Tunjo Blažević i sam župnik vlč. Pavo Kopić.

Poslije sveg rečenog pater Mato je prezentirao knjigu “Krepšić moj zavičaj” pisca Pere Stjepanović, dok je Marina pročitala pjesmu svoje majke Dragice Bijelonjić  povodom ove obljetnice koju će krepšićani kao i mnogi sa strane još dugo pamtiti.

uz to sve želim da spomenem da je veliku pažnju privukao pano sa 50 slika za pedesetu obljetnicu župe postavljen na zidu crkve pored šatora. Znam da  je uložio puno truda u grafičkoj pripremi Zvonko Lucić na čemu mu još jednom hvala.

Uz sve to vani su bila dva štanda sa raznim suvenirima, brojni motivi crkve, krepšićkog grba i same Marije  Kraljice svete Krunice kojoj je i posvećena crkva. Najveći dio pripremljenog prodan je a sva dobit opet je usmjerena u crkvene potreba.

Zavidno jedinstvo mještana župe krepšić opet je bilo primjećeno. Svi kao jedna familija, baš kao u ona stara vremena. Neka mi ne zamjere oni koji nisu spomenuti u ovoj objavi a sigurno ih ima znamo mi to između sebe.

 I dalje sa raznih strana pristižu pohvale i čestitke za organizaciju ove proslave koju pripremi jedna mala zajednica, malih ljudi vjerni poput njihovih predaka Bogu i crkvi.

Kip

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)