Naslovna / BiH / Brčko: Odobren lov na divlje svinje, šakala i lisice

Brčko: Odobren lov na divlje svinje, šakala i lisice

Na današnjoj održanoj 69. redovnoj sjednici, Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine usvojila je prijedlog Odjeljenja za obrazovanje za Odluku o odobravanju Programa utroška sredstava donacija redovnim studentima s područja Brčko distrikta BiH za period od 1. 1. 2022. do 31. 7. 2022. godine. Visina sredstava za ovu namjenu iznosi ukupno 280.000,00 KM.

Na prijedlog Odjeljenja za javnu bezbjednost Vlada je usvojila Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Sporazum o međusobnoj saradnji u zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća između Federalne uprave civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine – Odjeljenja za javnu bezbjednost.

Kako je definisano u Sporazumu, ova međusobna saradnja ogleda se, između ostalog, u pružanju pomoći prilikom planiranja i sprovođenja preventivnih mjera zaštite i spasavanja od prirodnih i drugih nesreća, međusobnoj razmjeni informacija o svim pojavama i opasnostima koje mogu dovesti do nastanka prirodne ili druge nesreće odnosno posljedicama nastalim djelovanjem prirodne ili druge nesreće, kao i međusobnoj pomoći u zaštiti, spasavanju i saniranju posljedica prirodnih i drugih nesreća.

Ujedno, Vlada Distrikta je usvojila Odluku o organizovanom i kontrolisanom odstrjelu divljači na teritoriji Brčko distrikta BiH na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Ovom odlukom odobrava se organizovan i kontrolisan odstrjel divlje svinje, šakala i lisice na teritoriji Distrikta, s ciljem smanjenja brojnosti populacije navedene divljači, a radi sprečavanja nastanka štete na poljoprivrednim kulturama i na divljači. Odstrjel će se sprovoditi na osnovu Plana aktivnosti i mjera, angažovanjem lovaca iz lovačkih udruženja sa područja Brčko distrikta BiH.

Bdcentral.net

Comments

comments

Pročitajte još

DOBRO JE ZNATI – Jeli slanina stvarno zdrava

Često čujemo da slanina nije zdrava i da je treba jesti što manje, ali je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)