Naslovna / Svijet / Prvi govor kralja Charlesa III. nakon stupanja na dužnost: ‘Kraljica, moja majka, bila je inspiracija meni i mojoj obitelji’

Prvi govor kralja Charlesa III. nakon stupanja na dužnost: ‘Kraljica, moja majka, bila je inspiracija meni i mojoj obitelji’

U londonskom Hyde Parku ispaljeni su plotuni u čast pokojne kraljice, a zvonila su i zvona u Westminsterskoj opatiji i katedrali sv. Pavla, kao i Sevastopoljsko zvono u dvorcu Windsor.

Novi britanski kralj Charles III. stigao je u Buckinghamsku palaču nakon smrti njegove majke kraljice Elizabete II. U londonskom Hyde Parku ispaljeni su plotuni u čast pokojne kraljice, a zvonila su i zvona u Westminsterskoj opatiji i katedrali sv. Pavla, kao i Sevastopoljsko zvono u dvorcu Windsor, zarobljeno tijekom Krimskog rata u 19. stoljeću.  Kralj Charles III. sastao se s novom britanskom premijerkom Lis Truss, a potom je emitiran njegov prvi govor od stupanja na dužnost. Govor je, naime, snimljen u Buckinghamskoj palači.

– Tijekom svog života, kraljica, moja majka, bila je inspiracija i primjer meni i cijeloj mojoj obitelji – kazao je kralj Charles III. uvodno, dodajući kako se javnosti obraća s osjećajima duboke boli. Dodao je kako je Elizabeta II. imala “dobro proživljen život”. – Dugujemo joj za njezinu ljubav, privrženost, vodstvo i primjer – navodi.  Kazao je da je te kvalitete kombinirala s toplinom i humorom te uvijek vidjela najbolje u ljudima.

– Njezina predanost i odanost kao suverena nikada se nije pokolebala, u vremenima promjena i napretka, u vremenima radosti i slavlja, u vremenima tuge i gubitka. Godine 1947., na svoj 21. rođendan, obećala je u emisiji iz Cape Towna Commonwealthu da će posvetiti svoj život, bio on kratak ili dug, služenju svom narodu. To je bilo više od obećanja. Bila je to duboka osobna predanost, koja je definirala cijeli njezin život. Znam da njezina smrt donosi veliku tugu mnogima od vas. Dijelim taj osjećaj neizmjernog gubitka sa svima vama – istaknuo je.

/vecernji.ba/

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)