Naslovna / Religija / U adventu prije Božića
dav

U adventu prije Božića

Dragi zemljaci i zemljakinje!
Ušli smo u advent, trebali bismo se spremiti na proslavu Božić a možda već dugo tražimo veću kvalitetu života, istinski mir i pravu radost. Možda nam nekoliko sljedećih pitanja mogu pomoći iznova naći sebe. Pogledajmo najprije situaciju u kojoj eventualno živimo: Možda smo izgubili nadu kao „dvojica učenika na putu u Emaus?“
Možda smo slični putniku iz Jeruzalema u Jerihon koji je opljačkan, izudaran, ostvljen polumrtav?
Možda smo u praktičnom životu izgubili vjeru i povjerenje u Boga? Možda nam je izblijedila životna Istina? Možda vapimo za iskrenim, potpunim susretom s Kristom?
Možda se želimo vratiti nekadašnjoj vjeri? Možda jasnije želimo upoznati volju Božju? Možda nam nedostaje nekadašnje radosti?
Možda nam je potrebna veća sloboda od loših utjecaja okoline u kojoj zivimo? Možda vapim za nutarnjim mirom, radošu, srećom? Možda mi tako nedostaje zajedništva?

Nitko ne treba stojati na mjestu. Svatko treba napraviti neki iskorak u životu!
Noa je pozvan da se isključi iz grešnog ljudskog roda i da bude praotac novogčovječanstva! Iz kakve grešnosti, duha ovog svijeta, grešne prigode, grešne veze.. sam ja pozvan da
se isključim? Abraham je pozvan da izađe iz Ura Kaldejskog i da pođe u nepoznato, kamo će mu Bog pokazati put!
I mene Bog poziva da izađem iz svoga malog svijeta, uskog i sebičnog te da se u poslušnosti savjesti uputim Božjim putem, koji će mi On svakodnevno pokazivati.
Mojsije je pozvan da oslobodi Izabrani narod iz ropstva. U kakvu službu mene Bog zove. Iz kakvog ropstva moram oslobađati sebe i svoju obitelj.
Samuel je kao dijete nauči slušati Jahvu, razgovarati s Njime. Zato je bio sposoban da se brine za Izraelce, da ih poučava, da ih vodi u Božji svijet. Kako ja osluškujem Božji glas? Kako ga prepoznajem. Jesam li sam postao vješt u razgovoru s Bogom. Znam da druge mogu savjetovati samo toliko, koliko i sam znam slušati Božji Riječ, toliko mogu druge voditi, koliko se sam od Boga dam voditi.
Marija je pozvana da čitavo svoje biće stavi Bogu na raspolaganje za Njegov naum spasa svijeta. Svojim Da je svima nama postal model najbolje osobe i vjernice.
Na kakvu suradnju mene Bog zove u mom konkretnom životu, u suradnji i suživotu s drugim ljudima. Što bi za mene značilo Bogu reći Da. U čemu? Isus Krist, Bogo-Čovjek vjeran Očevu naumu u svemu i do kraja, izvršio je djelo našeg oslobođenja. Učnio nas je svojim učenicima i poslao nas da barem u svojoj obitelji nastavim djelo njegova oslobađanja svojih bližnjih od Zloga i zla.
Kako vršim tu svoju ulogu u svojoj obitelji i svome okruženju? Isusovi učenici, apostoli, sveci, blaženici, na osobit način su se odazvali Kristovu pozivu. Kako ja sebe, sa svojim karakterističnim osobinama, sa svojim sposobnostima, svojim darovima, u okolnostima u kojima me sudbina i izbor postavio, ugrađujem u zajednicu u kojoj živim? Ili me zajednica, nedaj Bože već odavno ne zanima!
Dragi prijatelji! Jedno životno i svakodnevno više DA Bogu i ljudima, odvest će me
korak bliže malom Bogu i punini života.
Pa bilo Vam sretno i blagoslovljeno.
P Mato Anić

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)