Naslovna / BiH / Rijeka Drina – Zastrašujuće masovno zagađenje plastičnim otpadom – Video

Rijeka Drina – Zastrašujuće masovno zagađenje plastičnim otpadom – Video

To je katastrofa”: Rijeka Drina u Bosni i Hercegovini masovno je zagađena plastičnim otpadom. Obilna kiša nedavno je nanijela mnogo smeća. Tu spadaju plastične boce i ambalaža, ali i veliki uređaji poput hladnjaka.

Otpad iz tri države bivše Jugoslavije slijeva se niz rijeku Drinu, stvara otok smeća i nitko nije spreman riješiti problema.

Novinarka koja je putovala u istočnu Bosnu opisuje kako danas izgleda ono što je nekad bila riječna idila koja je nadahnula jednog od najslavnijih europskih pisaca Ivu Andrića.

”Medicinski otpad, bijela tehnika i prije svega, plastične boce nagomilali su se na ovom mjestu na rijeci Drini u istočnoj Bosni, idiličnom jezeru blizu grada Višegrada, okruženom planinama i drvenim kabinama na obali. Oznake na bocama pokazuju da su neke od njih plutale nizvodno od Crne Gore, gdje se nalazi izvor rijeke.

Na jednom kraju jezera hidroelektrana sprečava daljnje kretanje smeća. Barijera izgrađena od željeznih bubnjeva za ulje dizajnirana je tako da zaustavi otpad da se kreće dalje. Međutim barijera je neučinkovita i polovica smeća odlazi prema turbinama hidroelektrane, piše Times dok prenose i mnogi drugi mediji.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Zeit im Bild – ZIB (@zeitimbild)

Comments

comments

Pročitajte još

DOBRO JE ZNATI – Jeli slanina stvarno zdrava

Često čujemo da slanina nije zdrava i da je treba jesti što manje, ali je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)