Naslovna / Svijet / UBOJSTVO KOJE JE POTRESLO SVIJET – Jezivi komentari! Vršnjaci slave ubojicu!

UBOJSTVO KOJE JE POTRESLO SVIJET – Jezivi komentari! Vršnjaci slave ubojicu!

Učenik sedmog razreda OŠ “Vladislav Ribnikar” Kosta K. (13), jutros je hicima iz pištolja usmrtio osam učenika i učenica, kao i radnika osiguranja. Šest učenika i učenica je ranio, kao i nastavnicu koja mu je predavala. Koliko je ovo veliki društveni problem vidi se na drušvenim mrežama gde je ubojica postao idol vršnjacima, a mnoga djeca prave i profil s njegovim imenom, javlja Informer.

Tek nekoliko sati od masakra, djeca su na Instagramu počela praviti profile s imenom Koste K. koji je odgovoran za nezapamćeni masakr u Srbiji. Dok je cijela zemlja u žalosti, šokantno i neobuzdano ponašanje mladih uzima maha. Oni veličaju dečaka ubojicu, uz psovanje nastavnika i negativno komentarisanje školskih predmeta…

– Kriminal u srcu, profa iz povijesti u k**** – piše u opisu na Instagramu, uz sliku dječaka idola.

Za ubijene vršnjake ih, izgleda, ne grize savjest, niti su im vrijedni spomena…

Na Tviteru su se pojavili i jezivi komentari vršnjaka, u kojima djeca uz vest o počinjenom masakru navode da slave “zato što je nastavnica povijesti crkla”.

Slični komentari pojavili su se i na TikToku, gde djeca broj žrtava dječaka predstavljaju kao “skor” iz igrice.

“Kralj”, “E sad više nema kečeve”, “Hahahaha”, samo su neki od komentara djece koji se nižu na društvenim mrežama i navode nas da se zapitamo je li moguće i u što su nam se djeca pretvorila.

Dječja psihologinja Branka Tišma ističe da je ovako nešto nedopustivo.

– Djeca reagiraju na različite načine, sad to treba ispratiti. Moramo ispratiti kako će druga djeca reagirati i učiniti nešto da to ne postane model ponašanja. O tome treba razgovarati obitelj i škola iz koje je dijete. Tema mora biti i tko su djeci uzori. Ovo je uznemiravajuće i zbunjujuće, djeca često reagiraju nepromišljeno. Tada dođe do situacije kao što je ova, ovo je okidač i sada će svatko na različite načine iskazati svoje mišljenje, stav o tome što se dogodilo…

Djeca tog uzrasta vrlo često ne razmišljaju o posljedicama, nego odreagiraju neuviđajući realne posljedice – navela je psihologinja Branka Tišma za Blic.rs.

– Treba im objasniti da je ovo neprihvatljivo i da postoje drugi načini na koje se rješavaju problemi. Problemi se ne rješavaju kao u filmovima i u imaginarnom svijetu. Ovo su stvarni ljudi i stvarno se desilo i o tome treba razgovarati s djecom. Sada je svima i teško i vjerujem da će, posebno djeca koja imaju različite probleme u razvoju, ne moraju biti neki veliki problemi, ali će to vidjeti kao način na kojim se izlazi na kraj. Ono što ih treba naučiti je da se tako ne izlazi na kraj i da tako nastaju samo novi i novi problemi – kaže Tišma za Blic.

/vecernji.ba/

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)