Naslovna / BiH / Brčko: “Jedinstva” nema, stadion se gradi

Brčko: “Jedinstva” nema, stadion se gradi

Osnovan 1919. godine, smatra se jednim od najstarijih sportskih kolektiva u BiH, ali klub sa 104 godine tradicije odavno ne postoji i nema ga “ni na mapi”.

FK Jedinstvo Brčko je radnički klub koji je kroz istoriju nailazio na razne probleme, kao uostalom i većina klubova. Nekadašnji prvak “amaterskog prvenstva Jugoslavije” bio je u tri navrata pobjednik tadašnje Republičke lige BiH. Nekoliko sezona proveli su u drugoj ligi Jugoslavije.

Tokom ratnih godina klub je doslovno ugašen, da bi s prvim danima mira ponovo počeo da funkcioniše. Tada se priključuje takmičenjima u Fudbalskom savezu Republike Srpske i nastupa u Drugoj ligi Republike Srpske – Istok. Potom je bio čest član Prve lige Republike Srpske. Jedinstvo je 2003. i 2005. godine osvajalo Kup Republike Srpske.

U sezoni 2007./08 Jedinstvo osvaja Drugu ligu RS – Centar, ali odmah u sezoni 2008./09. ispadaju iz Prve lige RS, te su dalje članovi Druge lige RS – Istok, uz izuzetak sezone 2014./15., kada igraju u “Regionalnoj ligi RS – Istok”, koju tada i osvajaju. Od sezone 2018./19. su nanovo članovi Prve lige RS.

No, ovaj klub je sada ponovo “mrtav”. Prije dvije godine na prozivci brčanskog kluba pojavila su se samo dvojica fudbalera.

Istovremeno, Gradski stadion u Brčkom postao je pravo ruglo. Zbog toga je Jedinstvo svoje utakmice igralo na stadionu Lokomotive, a njihov dom više nije imao uslova za odigravanje bilo kakvih utakmica. Nemar lokalnih vlasti doveo je do toga da zaraste trava, pa je postalo veoma opasno i kročiti tamo.

Ovo je samo jedan u nizu stadiona u BiH koji su prepušteni sami sebi i o kojima niko godinama nije vodio brigu, no Brčaci ipak mogu da budu optimisti, s obzirom na to da se napokon radovi privode kraju.

Polovinom februara prošle godine Vlada Brčko distrikta je kao investitor potpisala ugovor sa odabranim izvođačem radova kojim su predviđeni i sanacioni radovi na konstrukciji samog objekta, te završna hidroizolacija svih vanjskihj površina – tribina, kao i zatvaranje cjelokupne zapadne tribine fasadnom konstrukcijom s ugradnjom pripadajuće aluminijumske bravarije.

Dolaze li bolji dani za brčanski nogomet?

Za četvrtu fazu nastavka izgradnje radova na Gradskom stadionu izdvojeno je 7,6 miliona KM. Ovo je ujedno jedan od najvećih projekata Vlade Brčko distrikta započetih u prošloj godini.

 

(sportsport.ba – nula49.com)

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)