Naslovna / Priče i pjesme / Sveti Nikola svetac i zaštitnik djece

Sveti Nikola svetac i zaštitnik djece

Svima nam je dobro poznat Sveti Nikola i običaji vezani uz početak prosinca, a znaju to napose dobro djeca. Pažljivo će očisti obuću, lijepo  je posložit vjerujući da će ujutro biti nagrađeni slatkišima i poklonima, jer sveti Nikola voli i nagrađuje djecu koja slušaju roditelje.

Da bismo razumjeli ovaj običaj i tko je bio Nikola, zašto darivanje i to baš djeci, vratimo se u povijest. Nikola je rođen u bogatoj obitelji, roditelji dugo nisu mogli imati djece pa su u kasnim godinama dobili sina.

Međutim, Nikola je u djetinjstvu ostao bez roditelja i brigu o njemu preuzeo je njegov stric koji je bio biskup u Miri, Azija.

Nikola je bio skroman unatoč bogatstvu koje je naslijedio, volio je pomagati ljudima i širiti ljubav kroz Božju riječ. Iako je i stric bio bogat Nikola je nakon zaređenja otišao u Palestinu da pomaže ljudima i širi ljubav i vjeru.

Kako je volio pomagati svim a naročito siromašnim ljudima Sv. Nikola je zaštitnik siromaha, djevojaka, studenata, zatvorenika, trgovaca, pekara.

Sveti Nikola je činio čuda, imao je moći smirivanja uzburkanog mora pa je zbog toga postao zaštitnik pomoraca, ribara. Pomogao je i djetetu kojem je zapela kost u grlu i tako postao zaštitnik djece.

Comments

comments

Pročitajte još

DUŠA BOSANSKA KATOLIČKA

Hrvat sam i volim sve Hrvate ma gdje bili Ali zaljubljen sam u bosansku katoličku …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)