Naslovna / Nekategorizirano / Uskrs u Krepšiću – Video

Uskrs u Krepšiću – Video

Uskrs.14-umanjUskrs, kao najveći kršćanski blagdan obilježava se svake godine u različitim dijelovima svijeta, svugdje s nekim posebnostima, ali i sličnostima, tako i u Krepšiću. Jedna je od tih sličnosti i farbanje jaja. Šarene jaja okružena zečevima ili pilićima kao simboli ponovnog rođenja, obnove života, uobičajen su motiv brojnih proizvoda čovjekova stvaranja.

Veselim, šarenim jajima posebno se raduju najmlađi, ali i oni stariji skloniji natjecanju u razbijanju jaja, u čemu se održavaju  u zadnje vrijeme i mjesni turniri.
Uz farbanje jaja, tradicija u našim krajevima je da se za Uskršnje blagdane pripremi i blagoslovi hrana u crkvama, a blaguje se na Uskršnje jutro. Domaćice za tu prigodu dan ranije s posebnom pažnjom i ljubavlju pripremaju i kuhaju mesne proizvode, jaja i domaći kruh

U Krepšiću svečani blagoslov hrane je obavljen kao i proteklih godina na Veliku Subotu, treći dan Vazmenog trodnjevlja pod Misom u 18.00 sati. Župljani su se okupili oko ognja kojeg je blagoslovio župnik Mato. Tim je plamenom upalita uskrsna svijeća koja predstavlja samog Isusa Krista. Upravo tim bdijenjem vjernici započinju slaviti Uskrs. Na sam Uskrs svečanu misu u 11.00 sati je uz prigodnu propovijed predvodio vlč. Ilija Marković rodom iz Boka.

Ovogodišnji uskrsni blagdani bili su praćeni izrazito lošim vremenskim prilikama, kiša vjetar , sunce, mijanjala su se takoreći sva godišnja doba u jednom danu. Posljedica ogromnih količina padalina je i izlijevanje Lomnice iz njenog korita. Tako i ove godine mještani Drenove po tko zna koji put bili su odsječeni od ostalog dijela Brčko distrikta.

Više od riječi reći će vam vjerujem ovaj video; Pogledajte.

 

Comments

comments

Pročitajte još

EUFOR u BiH sve više zanima Brčko Distrikt

EUFOR u BiH sve više zanima Brčko Distrikt. Svako malo zapitkuju tamošnju policiju o bezbjednosnoj …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)