Naslovna / Krepšić / Neumorni “Anđeli” iz Krepšića opet na djelu

Neumorni “Anđeli” iz Krepšića opet na djelu

Prije nekoliko dana „otisak.ba“ prvi je objavio vijest o bolesnoj majci koja nakon smrti supruga sama živi sa tri maloljena sina: Sinovi jedan 12, drugi 6, i treći 4 godine poslije očeve smrti  5. marta ove godine pored toga što se brinu sami za sebe,  brinu se za svoju majku.

I nije to privi put, vrijedne aktivistice iz Udruženja žena „Anđeli“ iz Krepšića, uz nekoliko volontera koji su im se pridružili, organizirale su se u subotu, te posjetili Lišiće sa namjerom da očiste mjesto stanovanja i ovim socijalno ugroženim osobama koliko-toliko olakšaju životni ambijent. Ono što su tamo zatekli graniči sa nemogućim i bio je potreban izuzetan napor da se unutrašnji haos dovede u normalno životno okruženje.


Sam početak akcije je bio vrlo mučan jer kad je pokucano na vrata djeca su bila u strahu i počela su plakati ne znajući šta se dešava. Izeta je teškom mukom ustala iz kreveta i bila je vidno uplašena. Tada su svi prisutni počeli plakati od prizora kojega su zatekli. Ubrzo, djeca su shvatila namjeru ovih humanitaraca koji su ih počastili doručkom a nakon toga, zahvaljujući okolnim stanovnicima, koji su im i do sada pomagali u okviru svojih mogućnosti, uputili na kupanje.

Akcija čišćenja krenula je već od 8 sati i oko 15 sati kuća je, koja osim što je bila puna smeća u njoj ništa od kućanskih aparata nije bilo u funkciji(bojler, vodokotlić, itd.), dovedena u normalno stanje. Nakon što su smeće i nepotrebne stvari izbačene vani prostor je očišćen te je okrečena dnevna soba u kojoj najviše obitavaju majka i djeca, kao i hodnik i kupatilo koji su dovedeni u stanje normalnosti.

Po riječima Zorice Pedić, jedne od inicijatorke ove akcije, ona će sa svojom „ekipom“ i sljedeće subote doći gdje će pokušati da očiste i ostatak kuće, te zamijeniti dotrajali najmeštaj drugim. Ovom prilikom Zorica poziva sve one koji imaju nešto od namještaja koga je moguće upotrijebiti da stave na raspolaganje ovoj familiji. Pored toga, prioriteno je potrebna posteljina(navlake, čaršafi), deke, dječija obuća, pelene(br. 5), školski pribor, potrepštine za higijenu, vodokotlić, a od namješta nepohodan je i mali stolić te ormar za dječiju garderobu.

Apelujemo na nadležne službe da je ovoj djeci potrebna hitna pomoć psihologa te zdravstvenih radnika koji MORAJU obići i povesti računa, kako o majci, tako i o djeci.

Za više informacija možete se obratiti Udruženju žena „Anđeli“, telefon: , kontakt osoba Zorica Pedić.

Comments

comments

Pročitajte još

Poseban dan za mještne župe Gorice – Slike

U subotu 06. 07. 2024 mještani župe Gorice  imali su poseban razlog za slavlje. Prelijepa …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)