Naslovna / Krepšić / Prometnica Brčko-Lončari ponovo prohodan za promet

Prometnica Brčko-Lončari ponovo prohodan za promet

Prometnica  Brčko-Lončari od večeras je ponovo prohodna za promet, potvrdio je to u telefonskoj izjavi za eBrčko Uroš Vojnović, šef odjela za javnu sigurnost u Vladi  Brčko distrikta.

Podsjećamo, magistralni put Brčko-Lončari bio je u prekidu od 7. kolivoza popodne zbog izlijevanja riječice Lomnice u mjestu Krepšić.

Na današnjem izvanrednom zasjedanju Vlade Brčko distrikta od strane predstavnika Odjela, institucija distrikta i javnih poduzeća podneseni su kratki izvještaji o stanju na terenu koje je, kako je istaknuto, stabilno i zadovoljavajuće, kao i realizaciji prethodno donesenih zaključaka.

Voda se iz mjesta koja su plavljena povlači, međutim još uvijek se zadržava na prostoru Jagodnjaka, Gornjeg i Donjeg Vukšića, Drenove kao i dijela Krepšića gdje se radi na osposobljavanju putne komunikacije Brčko-Lončari. 

Zbog zadržavanja vode putni pravac prema Vukšiću i Drenovi te kroz Ulice preko Vukšića i Jagodnjaka još uvijek nije prohodan ali je i tu došlo do stagnacije vode. Gradonačelnik Brčko distrikta dr. Anto Domić ocijenio je da se tokom sutrašnjeg dana očekuje još dodatno poboljšanje situacije.

Naglasio je da su sve nastale štete na prometnicama , mostovima, elektroinfrastrukturi u fazi saniranja kao i da je u ovome trenutku električna energija dostupna svim naseljenim mjestima gdje je uslijed elementarnih nepogoda došlo do prekida u napajanju. 

“Tijekom dana očekujemo da se otklone kvarovi na vodovodnoj mreži kako bi naselje Zovik i Štrepci takođe imali urednu opskrbu  vodom. S ciljem da što je moguće prije dođe do uspostavljanja nužnog prometa u naseljenim mjestima zatražili smo da se dodatno intenziviraju aktivnosti kako bi u naredna dva do tri dana i te poslove završili. Pored toga se na nekoliko ključnih lokacija na kojima su srušeni mostovi rade alternativni prijelazi”, kazao je gradonačelnik Domić te istakao da se u narednom vremenskom razdoblju mora pristupiti izgradnji zamjenskih mostova koji bi mogli osigurati potpuno uspostavu prometa.

Dodajući da je vodostaj rijeke Save u opadanju, gradonačelnik je naglasio da je  alternativni nasip u Vučilovcu stabilan i da nema opasnosti da će se nešto nepredviđeno dogoditi. 

“Kad se steknu uvjeti nastavljamo s radovima i  aktivnostima koje smo započeli nakon prošlih poplava u pogledu otklanjanja barijera koje su pogoršavale stanje od poplava, ali i na čišćenju  kanala i korita rijeka prvenstveno Tinje, Brke, Zovičice i Lukavačkog potoka. Takođe radimo na prokopavanju kanala koji su nekada postojali, a sada ih je potrebno zanoviti”, dodao je dr. Domić.

Na konferenciji za medije nakon današnje sjednice Vlade, odgovarajući na pitanje novinara gradonačelnik je istakao da će u ponedjeljak započeti isplata jednokratne novčane pomoći. Još je naveo da je zbog izvjesnog broja zahtjeva od strane stočara kojima je sijeno uslijed poplave uništeno, zadužen šef resornog Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodnogospodarstvo da napravi model pomoći ljudima kako bi mogli prehraniti stoku.

Comments

comments

Pročitajte još

U subotu počinju “Čari zime u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine”

Tradicija zimske čarolije se nastavlja! Manifestacija “Čari zime u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine” vraća …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)