Naslovna / Nekategorizirano / Najviše kazni zbog prolaska kroz crveno svjetlo

Najviše kazni zbog prolaska kroz crveno svjetlo

Kamere na križanjima su počele sa radom u svibnju ove godine . CIlj njihovog postavljanja je u kontroliranju i smanjenju prekršaja. Evidentiran je veliki broj prekršaja , statistike govore da je oko 80 % sudionika prilikom prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu, javlja BDC televizija.

Policija Distrikta aktivno radi na osuvremenjavanju i postavljanju uređaja koji će pomoći lakše u kontroli prometa a samim tim podignuti i razinu sigurnosti. Jedan od tih projekata je i postavljanje uređaja za praćenje prolaska kroz crveno svjetlo na križanjima.

“U dosadašnjem razdoblju, uređaji su se pokazali vrlo  efikasni. Evidentiran je veliki broj vozača koji ne poštuju svjetlosnu prometnu signalizaciju i ne poštuju horizontalnu prometnu signalizaciju na križanjima. U srpnju je ukupno  evidentirano 506 prekršaja dok u kolovozu ukupno 352 prekršaja.”, izjavio je Kenad Bajrić, zapovjednik jedinice prometne Policije Brčko distrikta BiH.

Iako su najčešće prekršaji prolaska kroz crveno svjetlo postoje i druge vrste prekršaja koje čine sudionici u prometu.

“Propisana kazna za prolazak kroz crveno svjetlo je 100 KM i zabrana od 30 dana. Sankcioniramo i prekršaje nepoštivanja horizontalne prometne signalizacije u križanjima. Često imamo prigovore od vozača zbog čega to radino, međutim moramo shvatiti da horizontalna signalizacija u križanjima omogućava sigurno odvijanje prometa te poštivanje prednosti pješaka.”, izjavio je Bajrić.

Postoji i određena fleksibilnost kada je u pitanju promet na križanjima,  ovo se posebno odnosi na prolazak kroz žuto svjetlo. Nedavno je postavljen uređaj na križanju u naselju Kuglana, a koji se, kako kaže Bajrić pokazao kao dobar.

“Uređaj broji dužinu trajanja pojedinog svjetla na semaforu. Uređaj ima svoju svrhu, pokazao se kao jako dobar. Mi smo dali svoje mišljenje i smatramo da službe koje se bave nabavkom i održavanjem signalizacije u narednom razdoblju pokušaju nabaviti još ovih uređaja.”, kazao je Bajrić.

Uređaji su postavljeni ponajviše iz preventivnih razloga a da su u tome uspjeli govori i statistnika prekršaja  kojih je manje iz mjeseca u mjesec.

Comments

comments

Pročitajte još

Nisko smo pali mada ni prije nismo visoko kotirali

  Kriv sam Komšiću, jer me nisi kupio za metar drva ili dva kubika šljunka. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)