Naslovna / Nekategorizirano / Otkriveno zašto su tinejdžeri bahati i razdražljivi

Otkriveno zašto su tinejdžeri bahati i razdražljivi

LONDON – Svi smo upoznati sa slikom stereotipnog tinejdžera i tinejdžerke: razdražljivi, bahati, nikad se ne slažu s roditeljima, ne slušaju starije i bune se protiv svega. Do sada smo na takvo ponašanje odmahivali rukama i krivili hormonalne promjene, no novo istraživanje ukazuje da bi glavni krivac za njihovo ponašanje mogao biti – manjak sna!

Zbog promjena u biološkom satu tinejdžera, postaje im vrlo teško zaspati prije 11 sati navečer. No, škola najčešće počinje u ranim jutarnjim satima, pa mladi od 14 do 19 godina ne dobiju punih 10 sati sna, koliko im je potrebno u toj fazi razvoja.

Ranija istraživanja otkrila su da se uspjeh u školi poboljšava svim učenicima kada satovi počinju kasnije tokom jutra, no stručnjaci za obrazovanje ustrajali su u tvrdnjama da su tinejdžeri lijeni, ne shvaćajući da se radi o promjenama u njihovim biološkim satovima.

 Najdojmljivije istraživanje provelo je američko ratno zrakoplovstvo, koje je uvelo kasniji početak predavanja na svojoj akademiji za kadete do 19 godina, što je rezultiralo impresivnim skokom u ocjenama kadeta.

Studija provedena početkom ove godine pokazala je da ne postoje negativne posljedice kasnijeg početka škole – učenici jednako vremena provode pišući zadaće, sudjelujući u sportskim i izvannastavnim aktivnostima.

I dok manjak sna kod tinejdžera dokazano može uzrokovati depresiju i probleme u ponašanju, kasniji početak škole podiže raspoloženje, sposobnost učenja i opće zdravstveno stanje.

– Djeci se čini strahovita šteta time što ih se prisiljava na neprikladno vrijeme obrazovanja, upozoravaju autori istraživanja, koji pozivaju na hitne promjene u sustavu obrazovanja.

Izvor:Jutarnji list

Comments

comments

Pročitajte još

Poseban dan za mještne župe Gorice – Slike

U subotu 06. 07. 2024 mještani župe Gorice  imali su poseban razlog za slavlje. Prelijepa …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)