Naslovna / Nekategorizirano / Brčko podržava hrvatski odgovor i hrvatski izbor

Brčko podržava hrvatski odgovor i hrvatski izbor

HNS BiH želi poslati odgovor Hrvata Bosne i Hercegovine koji se ponose da su Hrvati. Da su naši preci živjeli ovdje stoljećima. Zaštitimo svoju kulturnu baštinu i svoj identitet i nemojmo se nikad umoriti, koliko god bila složena situacija, gradit ćemo Brčko i kao hrvatski prostor

„Nema smisla razjedinjavanje Hrvata u BiH. To ide na ruku onima koji bi voljeli da nas nema i da BiH može biti organizirana kroz dva entiteta, bez Hrvatskog naroda. Zato, hvala svim onima koji su odlučili zbiti redove okupljeni u HNS BiH.

Brčko je uređeno ustavom na jedan poseban način, stoga pravila ponašanja ne vrijede kao u drugim dijelovima BiH. Dobar dio vas to pravo ili obvezu nije protumačio na pravi način, da se oni koji žive izvan države moraju opredijeliti dali će glasovati u Federaciji ili RS-u.

HNS BiH želi poslati odgovor Hrvata Bosne i Hercegovine koji se ponose da su Hrvati. Da su naši preci živjeli ovdje stoljećima. Zaštitimo svoju kulturnu baštinu i svoj identitet i nemojmo se nikad umoriti, koliko god bila složena situacija, gradit ćemo Brčko i kao hrvatski prostor. Izborom Ante Domića za gradonačelnika Brčkog pokazali smo da zajedno možemo učiniti mnogo.

Želimo novi Ustav BiH, želimo novi izborni zakon koji će trajno osigurati ravnopravnost Hrvata. Želimo BiH uređenu kao modernu, pravnu i europsku državu u kojoj će biti pogodna klima i za domaće i za strane ulagače. Želimo socijalno osjetljivu državu u kojoj ćemo svi imati jednaka prava. Posebno, želimo vratiti dostojanstvo našim braniteljima koji su prolijevali krv za ovu zemlju, a danas su obespravljeni”, kazao je dr. Čović na predizbornom skupu održanom u Domu kulture u Brčkom.

U ime domaćina obratio se član Predsjedništva HDZ-a BiH, Anto Domić koji je kazao „Hvala što stojite uz hrvatski narod i što stojite uz hrvatsku ideju. Znam da svi mi koji smo danas došli da damo potporu od predsjednika Čovića do svih koji su preuzeli odgovornost branjenja hrvatskih interesa sa svih razina vlasti.

Jedna velika odgovornost je branjenje interesa hrvatskog čovjeka u BiH, interese naroda koji traži svoj komad zemlje, koji traži svoj prostor za život. Mi smo ovdje u Brčkom u sredini koja je multietnička u kojoj na papiru imamo sva prava, ali smo svjedoci da svako od svojih prava moramo aktivnim djelovanjem tražiti i čuvati.
Dosta nam je bilo da nas osam godina netko drugi, ne zastupa. Nemamo pravo na novi propust. Moramo dati podršku dr. Draganu Čoviću i kandidatima s liste HNS-a BiH”, rekao je Domić.

Pozdrave i podršku HDZ-a RH i predsjednika Tomislava Karamarka prenio je član Predsjedništva HDZ-a RH, Pero Ćosić . On je istakao kako je briga za hrvate u BiH za RH ustavna odredba i da je HDZ RH nastoji provoditi. Ćosić je još istakao kako se nada zajedničkoj suradnji susjednih županija Republike Hrvatske i BiH kada su u pitanju fondovi Europske unije.

Ispred HNS-a BiH svim okupljenima obratio se predsjednik HSS-a BiH, Mario Karamatić. „Nije problem Hrvata u BiH imamo li jedan, dva, tri ili pet entiteta, problem je što mi kao konstitutivni narod nismo jednakopravni. Najnormalnije nešto je da Hrvati sami biraju svog člana Predsjedništva BiH, te da biraju koja će ih stranka predstavljati u vlasti. Onda nama kažu da mi dijelimo BiH. Hrvati su jedini jamac opstojnosti BiH kao jedinstvene države. Oni su mogli raditi ono što su radili zato što smo bili slabi i razjedinjeni. Nametali su nam koga su htjeli, ali mi to više nećemo dozvolit. Danas imamo jedinstvo u HNS-u BiH, a i RH konsenzusom stoji iza nas” kazao je Karamatić.

Nositelj liste HNS-a BiH za Zastupnički dom Parlamenta F BiH, Blaž Župarić u svom obraćanju je rekao: „Pred vama je lista istaknutih domoljuba, stručnih i poštenih kandidata koji imaju zadaću snažno zastupati interese hrvatskog naroda. Stoga mi je čast biti njezin nositelj. Pred nama je velika odgovornost prema našem narodu. Ako se pitate zašto dati glas HDZ-u BiH i koaliciji okupljenoj u HNS-u BiH ja ću vam dati nekoliko razloga. Federalna vlast je radila sve kako bi život hrvata učinila još težim. Stanje u Federaciji BiH je katastrofalno u svakom pogledu. Gospodarstvo je uništeno bez plana oporavka. Branitelji su revizijom dovedeni u lošu situaciju, obespravljeni i oni i njihove obitelji. Stanje u oblasti socijalne politike je nepodnošljivo, nema naknada” rekao je Župarić.

Nositelj liste HNS BiH za Zastupnički dom PS BiH, Marijan Šimić pozvao je sve na ovom skupu da prenesu poruku i onima koji nisu tu, da 12. listopada iziđu na birališta i daju glas HDZ-u i HNS-u BiH.

„Mi smo prije više od dva desetljeća prvi počeli borbu za ravnopravnost Tada je počela borba za ravnopravnost, a evo i danas se borimo za istu stvar. Nadam se da će kandidati s liste HNS-a BiH predvođeni dr. Čovićem vratiti punu ravnopravnost Hrvatima. Ne smijemo dopustiti da naša djeca iz Tuzlanske županije moraju dolaziti u Brčko da bi mogla učiti na hrvatskom jeziku. Borit ćemo se i za svako radno mjesto. Nećemo dozvoliti da naša djeca odlaze trbuhom za kruhom” rekao je Šimić.

Izaslanstvo HDZ-a i HNS-a BiH predvođeno predsjednikom HDZ-a i HNS-a BiH i kandidatom za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dr. Draganom Čovićem ovom prilikom posjetilo je Hrvatsko kulturno društvo „Napredak”, te položilo vijenac i zapalili svijeće na Spomen obilježju za poginule branitelje.

Izvor:Infobrcko

Comments

comments

Pročitajte još

EUFOR u BiH sve više zanima Brčko Distrikt

EUFOR u BiH sve više zanima Brčko Distrikt. Svako malo zapitkuju tamošnju policiju o bezbjednosnoj …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)