Zrak, tlo i more su područja koja iziskuju konstantnu zaštitu i samo zbog tog razloga svaka država mora imati svoju vojsku, zračne snage i mornaricu. Posebice u današnje vrijeme kada se javljaju pretenzije pojedinih državnika da zavladaju teritorijem drugih država.

Egipat
Egipatska vojska broji 468.500 vojnika koji brane svoju domovinu od unutarnjih i vanjskih neprijatelja. Egipatski vojnici su jedni od najbolje istreniranih, a ujedno školuju vojnike i nekih drugih arapskih i afričkih država.

Iran
Iran je zemlja s obiljem prirodnih resursa, a osnovan je 1925. godine. Njegova vojska ima dugu i raznoliku povijest te obuhvaća više od 523.000 vojnog osoblja. Iranski časnici obuku vrše na europskim i američkim vojnim akademijama, a većinu svog oružja dobavljaju iz SAD-a. Iranska vojska je jedna od najmoćnijih vojski na Bliskom Istoku.

Pakistan
Pakistanske vojne snage osnovane su 1947. godine nakon izlaska iz Britanskog carstva. Pakistan je u bliskim vezama s Kinom, posebice u segmentima istraživanja i razvojnim programima za jačanje. Ujedno je Kina najveći dobavljač pakistanske vojske koja broji 617.000 vojnika u službi naroda.

Deset država s najvećim vojskama na svijetu

Turska
Vojnom snagom Turske upravlja vrhovni zapovjednik odnosno Turski predsjednik. Nakon ulaska Turske u NATO započinje modernizacija njezine vojske u što su uključeni novo i moderno naoružanje. Za vrijeme Korejskog rata Turska je poslala svoje vojnike u pomoć Južnoj Koreji te su oni odigrali važnu ulogu u završetku tog rata. Danas Turska vojska broji 664.060 vojnika, a iz godine u godinu Turska čini sve kako bi postala jedna od najvećih vojnih sila na svijetu.

Južna Koreja
Južnokorejska vojska je znatno manja u odnosu na vojsku Sjeverne Koreje, a osnovana je 1948 godine kada se Koreja razdvojila na dvije države. Od osnutka države do danas, Južnokorejska vojska prima veliku podršku vojske SAD-a koja joj pomaže u čuvanju granice s Sjevernom Korejom. Danas broji preko 687.000 vojnika.

Ruska Federacija
Vojne službe Rusije, u ovom obliku kakvom ih poznajemo danas, uspostavljene su 7. svibnja 1992. godine te trenutačno predstavljaju drugu po veličini nuklearnu velesilu. Danas ima gotovo 1.040.000 vojnika i još oko 2 milijuna rezervista. Rusija godišnje izdvaja oko 72 milijarde dolara za vojsku koja je jedna od najiskusnijih vojski na svijetu. Čak 81 % vojnika je starosti od 18–27 godina.

Sjeverna Koreja
Vojne snage Sjeverne Koreje poznatije su kao Narodna vojska korejskog naroda i osnovana je 1930. godine. Predstavlja jednu od najvećih vojnih sila na svijetu s preko 1.106.000 vojnika, a posebno se ponose specijalnim snagama i flotom podmornica. Pripadnici ove vojske svakodnevno stoje licem o lice protiv vojnika SAD-a i Južne Koreje na demilitaliziranoj zoni. Unatoč siromaštvu, za vojsku se izdvaja jedna četvrtina državnog proračuna. Isto tako broje i preko 8 milijuna rezervista.

Indija
Druga država po broju stanovnika ima treću po veličini vojsku na svijetu, koja broji 1.325.000 vojnika. Indija je najveći uvoznik oružja na svijetu, te pokrivaju 9% cjelokupne trgovine oružjem. Imaju dobre odnose s Rusijom od koje vuku većinu oružja. Uz redovne vojnike ima i 2,1 milijuna rezervista. Indijski vojnici su stalno na oprezu zbog napetih odnosa s Kinom i Pakistanom.

SAD
Druga po brojnosti vojna sila na svijetu koja broji 1.458.220 vojnika. Vojska SAD-a smatra se jednom od najbolje obučenih vojski na svijetu koja je poznata po svojim brzim i visoko učinkovitim specijalnim jedinicama. Ujedno je najveća nuklearna sila na svijetu. Godišnje se za vojsku izdvaja oko pola trilijuna dolara, a kada bi sve vojne proračune svijeta stavili na jedno mjesto američki proračun iznosio bi 39% cjelokupnih izdvajanja za vojsku na cijelom svijetu.

Deset država s najvećim vojskama na svijetu

Kina
Najmnogoljudnija država na svijetu ima i najbrojniju vojsku – 2.285.000 vojnika, a poznatija je kao Narodnooslobodilačka armija. Služenje vojnog roka u Kini je obavezno za sve muškarce kada navrše 18 godina. Razlog zašto Kina ima tako mnogobrojnu vojsku leži u činjenici da sa skoro svim susjedima ima neriješena granična pitanja zbog kojih često izbijaju sukobi.