Naslovna / Nekategorizirano / Kampanja koja je šokirala Norvešku

Kampanja koja je šokirala Norvešku

“Ja sam Thea, imam 12 godina i udajem se idući mjesec”, stoji na blogu djevojčice iz Norveške koji je uskoro nakon ove objave postao najčitaniji blog u toj zemlji.

Najava udaje ove djevojčice za 37-godišnjeg Geira izazvala je burne reakcije javnosti, a mnogi su čitatelji slučaj prijavili socijalnim službama i policiji s ciljem sprečavanja vjenčanja 12-godišnje djevojčice i 25 godina starijeg muškarca.

Slučaj je kulminirao kada se ispostavilo da se radi o kampanji: norveška javnost na ovaj je način skrenula pažnju domaće i svjetske javnosti, ali i odgovornih institucija, na problem prisilne udaje djevojčica koja je u nekim kulturama još uvijek praksa.

“Vjerujemo da je provokacija moćan alat kojim se demonstrira stvarnost. A stvarnost je zapravo ta koja je provokativna. Nadamo se da će kampanja osvijestiti javnost o problemu dječjih brakova. Ovo je problem koji se tiče svih nas”, izjavili su autori kampanje iz organizacije Plan International za Independent.

U svijetu se svakog dana čak 39.000 djevojčica prisilno udaje, u većini slučajeva za znatno starije muškarce, a iza tog groznog čina uglavnom stoje roditelji koji se pozivaju na tradiciju. U nekim zemalja Zapadne Afrike i u Bangladešu dvije od tri djevojčice prisilno se udaju prije navršenih 18 godina.

Da bi još jednom upozorili na prisilne udaje 12-godišnja Norvežanke Thea i 37-godišnji Gear “vjenčat” 11. listopada kad se obilježava Međunarodni dan djevojčica, a sve se može pratiti i preko Facebook stranice kampanje www.facebook.com/plannorge

djevojčice
Svake minute 27, dnevno 39 tisuća a godišnje 14 milijuna djevojaka mlađe od 18 godina sklopi brak

Comments

comments

Pročitajte još

Drenava, 7.4.2024.

DRAGI POSAVCI I POSAVKE Pokrenuli smo jednu pobožnu inicijativu vezanu uz naš zavičaj. Riječ je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)