Naslovna / Nekategorizirano / Akademija povodom 100. obljetnice Crkve sveti Ante

Akademija povodom 100. obljetnice Crkve sveti Ante

U Sarajevu je danas održana akademija povodom 100. obljetnice Crkve sveti Ante na Bistriku.

Prisutne je pozdravio fra Ivan Šarčević, gvardijan samostana sv. Ante, a o 100. obljetnicu crkve i 120. obljetnicu samostana govorio je fra Marko Karamatić.

– Ovo je prilika da zahvalimo mnogim ljudima, franjevcima jer je ovo bilo i upravno, duhovno i obrazovno središte bosanskih franjevaca od kraja 19. stoljeća sve do 1960. godina, a duhovno i kulturno je i dalje, kazao je za Fenu fra Šarčević.

Ovo je ujedno i podsjećanje na graditelja crkve Josipa Vancaša, koji je ovu novu crkvu u neogotskom stilu projektirao što je bilo njegovo posljednje sakralno djelo.

– Ovdje dolaze mnogi ljudi, ne samo katolici, dolaze, muslimani, pravoslavni. Pogotovo se dolazilo prije ovog našeg nacionalističkog ludila, prije ovoga rata, ali i danas dođu, kazao je fra Šarčević.

Ističe da ljudi, posebno utorkom i petkom, dolaze u skrovitosti crkvene niše, kipa sv.Ante, ili pred crkvom zapale svijeću i mole na svoj način.

– Ovo je mjesto gdje ima dosta patnje ali ima i radosti, ljudskoga zajedništva. U mnogim ljudima ono pobuđuje nadu, jer traže utjehu, zaključio je gvardijan.

Nakon akademije, u Galeriji sv. Ante otvorena je izložba fotografija i slika nekadašnje i sadašnje crkve i samostana.

Kako je u izjavi za medije kazao fra Lovro Gavran, provincijal Bosne Srebrene, izložene su slike stare crkve, onako kako je nekada izgledala i kako je bila uređena, jer je mnogo toga izmijenjeno danas i postoje značajnije razlike.

Comments

comments

Pročitajte još

Ometanje nedjeljne mise u katedrali

U nedjelju, 16. lipnja, na jutarnjoj misi koju je u 8 sati u sarajevskoj katedrali …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)