Naslovna / Nekategorizirano / Papa iduće godine u posjeti Bosni i Hecegovini

Papa iduće godine u posjeti Bosni i Hecegovini

TopicProfesor Franjo Topić kritizirao je bosanskohercegovačke vlasti zbog toga što više i bolje ne iskorištavaju naklonost Svete Stolice prema našoj zemlji, za napredak Bosne i Hercegovine i približavanju Evropskoj uniji, iako ima sve predispozicije za to.

On je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria kazao kako je papa Ivan Pavao II Bosnu i Hercegovinu u svojim govorima spomenuo čak 263 puta, što nije slučaj niti sa jednom drugom zemljom, dok prijateljske namjere prema BiH od prvog dana pokazuje i papa Franjo.

Sama najava, napominje profesor Topić, da će papa Franjo naredne godine posjetiti našu zemlju, govori kolike prijatelje Bosna i Hercegovina ima u Vatikanu.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda prisustvovao je prije nekoliko dana u Vatikanu beatifikaciji pape Pavla VI. Nakon sastanka sa visokim zvaničnicima u Vatikanu on je kazao kao se Sveta Stolica zanima za situaciji u Bosni i Hercegovini, ali i da je razgovarao o posjeti papa Franje Bosni i Hercegovini, koja bi se trebala desiti naredne godine.

– Papa Franjo je Bosnu i Hercegovinu trebao posjetiti tokom šestog mjeseca ove godine, ali je svoj dolazak odgodio zbog nemira koji su se desili u februra ove godine. Dolazak je pomjeren za narednu godinu – kaže dr. Topić.

Comments

comments

Pročitajte još

Njemačka televizija snimila dokumentarac o BiH: Zemlja vodopada i netaknute prirode

Njemački javni emiter ARD objavio je dokumentarac o Bosni i Hercegovini čiji su autori Nina …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)