Naslovna / Nekategorizirano / Ugledni znanstvenici: ‘Nemojte se čuditi ako snažna erupcija ubije 120 milijuna ljudi’

Ugledni znanstvenici: ‘Nemojte se čuditi ako snažna erupcija ubije 120 milijuna ljudi’

Do 120 milijuna mrtvih, skoro cjelokupno stanovništvo Japana, moglo bi poginuti u slučaju snažne vulkanske erupcije koju je taj arhipelag već doživio u dalekoj prošlosti, piše u stručnoj studiji koja će u cijelosti biti objavljena u studenome.

Prema sažetku istraživanja japanskih vulkanologa Yoshiyukija Tatsumija i Keika Suzukijasa sveučilišta u Kobeu, koje objavljuju svjetski mediji, opasnost od takvog katastrofičnog scenarija iznosi jedan posto u nadolazećem stoljeću.

“Moramo biti svjesni činjenice da neće biti ništa čudno ukoliko jednog dana na našem otočju dođe do velike, snažne erupcije”, kazali su stručnjaci, procjenjujući da bi u tom slučaju moglo poginuti i do 120 milijuna ljudi, skoro cijelo japansko stanovništvo koje sada broji 127 milijuna ljudi.

Sedam posto aktivnih vulkana

“U Japanu se nalazi sedam posto aktivnih vulkana na svijetu i naša je zemlja često bivala pogođena tom prirodnom katastrofom, poput nedavne erupcije planine Ontake u kojoj je živote izgubilo više od 50 ljudi. Pogled je usmjeren prema Fujiju, gdje postoji opasnost od erupcije”, pišu znanstvenici. Oni svoj rad temelje na izučavanju razmjera i učestalosti velikih erupcija u Japanu, s posebnom pozornošću usmjerenom na kalderu Aira, gigantski krater koji je nastao prije 28.000 godina u području Kagoshime, na jugozapadnom otoku Kyushu, kada se vrh vulkana urušio nakon strašne erupcije.

Bilo je potrebno 1000 godina da se u tom području obnove ljudske naseobine.

Kaldera je geološki oblik koji stvara vulkan kada se uruši sam u sebe, tako stvarajući veliki i poseban oblik vulkanskog kratera, u obliku kotla.

Sedam milijuna u dva sata

“Ukoliko jednog dana dođe do ponavljanja ovog fenomena u istom području, sedam milijuna života bi moglo nestati u samo dva sata uslijed lave i kamenja”, dodaje se u studiji.

Japan, smješten na vatrenom pacifičkom prstenu, na sastavnici četiriju tektonskih ploča, ima 110 aktivnih vulkana, a Fuji je daleko najpoznatiji. Više od polovine tih vulkana se pomno motri i, kao nedavno Ontake, koji je eksplodirao bez ikakve prethodne naznake, svaki se od njih također može probuditi svakog trenutka.

Izumrla zemlja

U potresu koji je 1923. godine pogodio područje Tokija poginulo je više od 140.000 ljudi. Ovi vulkani takođe stvaraju i tsunamije, poput onog koji je u ožujku 2011. godine pogodio sjeverni Japan.

“Nije pretjerano reći da bi kolosalna vulkanska erupcija od Japana napravila izumrlu zemlju”, zaključili su profesori Tatsumi i Sizuki.

Znanstvenici pozivaju da se novim tehnologija izračunaju “rezervoari magme” kojih je mnogo ispod Zemljine kore u slojevima dubokim nekoliko kilometara.

Hina|Danas.hr

Comments

comments

Pročitajte još

EUFOR u BiH sve više zanima Brčko Distrikt

EUFOR u BiH sve više zanima Brčko Distrikt. Svako malo zapitkuju tamošnju policiju o bezbjednosnoj …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)