Naslovna / Nekategorizirano / Nevjerovatno: Građanima Distrikta zabranjeno umiranje i rađanje u FBiH

Nevjerovatno: Građanima Distrikta zabranjeno umiranje i rađanje u FBiH

Zakonskim rješenjima o matičnim knjigama koja su u Federaciji BiH na snazi od 2.listopada ove godine pogođeni su stanovnici Brčko distrikta zbog toga što se činjenica smrti upisuje u matične knjige prema mjestu prebivališta, a ne prema mjestu gdje se smrt dogodila, kako bi trebalo, prema zakonima Brčko distrikta koji su usklađeni sa evropskim normama.

To je dovelo do problema prema kome osobe iz Brčko distrikta koje su umrle na teritoriji Federacije BiH ne mogu biti upisane u matične knjige distrikta, jer ovdašnji zakon to ne dozvoljava, ali ni u knjige FBiH po važećim zakonskim rješenjima, kaže Siniša Milić, šef Odjeljenja za javni registar u Vladi Brčko distrikta.Milić naglašava da je za sada sporno 6 slučajeva, te da je ovo Odjeljenje zatražilo pomoć u razrješenju problema od Savjeta ministara, Vlade Federacije, Europske komisije, ombudsmena za ljudska prava.

Iz Savjeta ministara BiH je stigao odgovor da će oni predložiti Vladi Federacije BiH da se sporna zakonska odredba ne primjenjuje samo u slučaju osoba s područja Brčko distrikta.

U praksi to bi izgledalo ovako:

Uzmimo u obzir da se građani Distrikta često liječe u drugim državama kao i entitetima. Zamislite kakve komplikacije se dogode, kada pacijent premine u Federaciji?

Prema federalnom zakonskom rješenju, pacijent se ne može upisati u knjigu umrlih u općini gdje je smrt nastupila što stvara ogromne i dodatne probleme srodnicima preminulog, koji pored sve tragedije koja im se dogodi nisu u mogućnosti dobiti izvod iz matične knjige umrlih – smrtovni list.

Ista situacija je i sa rađanjem, kojim bi se npr. djete majke koja ima mjesto prebivališta u opštini Čelić, u slučaju da se rodi u Brčkom trebalo upisati u matičnu knjigu rođenih u opštini Čelić a ne u Brčkom gdje se i rodilo!?

Zakonsko rješenje koje važi na području Federacije BiH je u suprotnosti sa evropskom praksom, evropskim i međunarodnim konvencijama koje predviđaju da se ove činjenice upisuju prema mjestu gdje su se desile.

Radio Brčko

Comments

comments

Pročitajte još

EUFOR u BiH sve više zanima Brčko Distrikt

EUFOR u BiH sve više zanima Brčko Distrikt. Svako malo zapitkuju tamošnju policiju o bezbjednosnoj …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)