Naslovna / Hrvatska / Gunjanka osmislila HelpBalkans, projekt koji spaja donatore i stradalnike

Gunjanka osmislila HelpBalkans, projekt koji spaja donatore i stradalnike

MARTINI ČULJAK NAGRADA EUROPSKI GRAĐANIN, Objavljuju se profili osoba pogođenih poplavama u Hrvatskoj, BiH i Srbiji

GUNJA – Među ovogodišnjim laueratima nagrade Europski građanin, koju dodjeljuje Europski parlament, i hrvatska je predstavnica Martina Čuljak iz Gunje, koju je nominirao europarlamentarac Davor Škrlec. Osmislila je projekt HelpBalkans, koji objavljuje profile obitelji i osoba pogođenih poplavama na području Hrvatske, BiH i Srbije kako bi im pomogla ostvariti izravan kontakt s mogućim donatorima.

Nakon osnovne škole u Gunji, Martina je srednju školu pohađala u Osijeku, a potom otišla u SAD, gdje je završila fakultet i ondje živjela deset godina. Proljetos se vratila u Hrvatsku, a katastrofa koja je pogodila njezinu Gunju, gdje joj žive roditelji, potaknula ju je da pokrene projekt prikupljanja pomoći. Primijetila je veliku solidarnost i želju da se pomogne stradalima i odlučila spojiti ljude koji žele pomoći s onima kojima je pomoć potrebna te ostvariti izravne donacije u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

– Mi smo posrednici u ovoj situaciji i na zahtjev donatora šaljemo broj telefona i informacije o traženoj obitelji, i oni se dalje povezuju. Naš je posao da predstavimo ljude, izlistamo njihove trenutne situacije i potom se trudimo naći kreativne načine da se za naš projekt čuje i da se pojedince i poduzeća motivira za donacijske ponude. Cijeli moj tim i ja osobno ovo mjesecima radimo volonterski, a naša nagrada je svaka nova donacija i nadamo se da će ih biti što više – pojašnjava. HelpBalkans do sada je omogućio prispijeće značajne financijske i druge pomoći velikom broju pogođenih obitelji, stvorio je nova prijateljstva, a planiran je i daljnji rast opsega projekta. Do sada je bilo oko 260 donacijskih ponuda. Velik broj pojedinaca, organizacija i tvrtki izravno je donirao novac na račune pogođenih obitelji u sve tri države. Jedna tvrtka iz Zagreba donirala je 100 tisuća kuna za pet obitelji u sve tri države – kaže Martina.

Martina redovito odlazi na teren, razgovara s ljudima i traži one kojima je pomoć najpotrebnija.

– Također želimo donacije pravilno rasporediti i ako neka obitelj dobije više donacija, pobrinut ćemo se da upozorimo na druge kojima je taj novac isto tako potreban, a nisu ga još uvijek dobili – pojasnila je.

– Htjela sam da ovaj projekt bude pokazatelj mladim ljudima da se može napraviti itekako puno toga bez ikakvih sredstava, s dovoljno motivacije, kreativnosti, malo ludosti i vjere u sebe – kaže Martina.

– Priznanje nisam očekivala i stvarno mi puno znači jer sam uvjerena da će projekt još rasti i ostvariti još više donacija. Ovo mi je poticaj za daljnji rad i ako će nagrada pomoći još uspješnijem djelovanju, to me čini jako sretnom – zaključuje.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
AUKCIJA FOTOGRAFIJA – NOVAC PORTRETIRANOME

U sklopu projekta, Martina priprema izložbu fotografija s poplavljenih područja koja će prekosutra (srijeda) biti održana u Zagrebu. “Zamišljena je kao privatni događaj, od 19 do 23 sata. Riječ je o personalizaciji katastrofe i direktnoj pomoći ljudima. Izložit ćemo portrete ljudi koji žive u vrlo teškim uvjetima i napraviti tihu aukciju, a prikupljeni novac ide osobi na fotografiji”, pojašnjava i dodaje da se želi osigurati novac za drva, peći i ostalo kako bi oni kojima je najteže što lakše preživjeli zimu.

EU priznanje za 46 projekata

Ukupno će čak 46 različitih projekata zaslužnih za promicanje boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica ili olakšavanje prekogranične ili transnacionalne suradnje unutar EU primiti priznanje koje je Europski parlament uveo 2008. godine. Dobitnici će priznanje primiti u vlastitoj zemlji, a bit će pozvani i na središnju svečanost u Bruxelles krajem veljače.

Donacije žele i pravilno rasporediti te upozoriti na one koji su ih dobili manje

Comments

comments

Pročitajte još

OD – DO – Slike

Znate većina za onaj mučni zvuk budilice nakon alkoholom prikraćene noći, onaj hladan tuš na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)