Naslovna / BiH / Koja su imena bila ‘in’ u 2014. godini?

Koja su imena bila ‘in’ u 2014. godini?

Prema podacima matičnih ureda u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, najpopularnija imena koja su roditelji davali djeci u protekloj godini bila su Luka za dječake i Ana za djevojčice.

Ta su dva imena na prvim mjestima u Hrvatskoj, a visoko kotiraju i u susjednim državama. Tako je Luka na primjer najčešće ime novorođenih dječaka u nemuslimanskim dijelovima Bosne i Hercegovine, a slijede ga Stefan i Nikola. U Hrvatskoj su nakon Luke dječacima najviše davana imena Ivan, Marko, David, Filip, Petar, Josip i Jakov, a djevojčice se osim Ane najviše odazivaju na imena Marija, Mia, Lucija i Sara.

U Federaciji BiH u protekloj godini najčešća muška imena novorođenih beba bila su Amar, Tarik i Vedad dok su djevojčice dobivale imena Amina, Lamija i Ajna. U Srbiji je Nikola već punih dvadeset godina najčešće ime koje dobivaju novorođeni dječaci, pa tako iznimka nije bila ni prošla godina, no odmah iza Nikole slijedi Luka, pa zatim Stefan, Marko i Lazar.

Kod djevojčica prednjače Milica, Anđela, Jovana i Ana. Za razliku od Srbije u susjednoj Crnoj Gori situacija je malo drugačija pa prema posljednjim podacima najviše dječaka je ponijelo ime Aleksandar a slijede Zoran i Nikola. Kod djevojčica dominiraju imena Marija, Biljana i Elena.

Slovenija je pak priča za sebe. U deželi su prema podacima državnog zavoda za statistiku najpopularnija muška imena Franc, Janez, Anton i Ivan, a ženska Marija, Ana, Maja i Irena.

Izvor: Većernji list

Comments

comments

Pročitajte još

Bečanin prodaje kovanicu od 2 eura na Willhabenu za 80.000 eura

Svakodnevno se na internetskoj prodajnoj platformi “Willhaben” nude razne zanimljivosti. Dok je digitalna slobodna trgovina …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)