Naslovna / Krepšić / KREPŠIĆ Arheološko – turistička destinacija

KREPŠIĆ Arheološko – turistička destinacija

U toku je javno zagovaranje projekta za opći interes u regionu kojim bi se u Krepšiću na lokalitetu bivše vojne kasarne gradilo neolitsko naselje „MUZEJ U PRIRODI“ po uzoru na Oseinsko naselje kod Tuzle, saznaje neslužbeno Krepsic.com.

U sklopu tog projekta je izgrdnja škole u prirodi, izviđačko-ekološko-eudkativnni centar Brčko distrikta BiH.

Zatim izgrdnja bungalova za turistički smještaj izviđača iz zemlje i inozemstva.

Izgradnja depoa sa tornjem za razgledavanje panorame.

Također izgradnja arheološkog centra za istraživanje u Brčko distriktu.

Treba napomenuti navodi isti izvor da Brčko distrikt nema muzej, nema doma izviđača, niti edukativni centar! Brčko distrikt ne obilježava svjetski dan muzeja (noć muzeja).

Ukupna vrijednost projektiranog Neolitskog naselja sa muzejskim eksponatima i drugim sadržajima iznosi 1.170 000.00 KM.

Iznos inicijalnih financijskih sredstava Vlade Brčko distrikta BiH za 2015 godinu za Nelitsko naselje je 70 000,00 KM što je 4% vrijednosti ukupne investicije.

Ostala srestva za projekt prikupljaju se od domaćih i stranih donatora.

Ekonomski najopravdanija lokacija za samoodrživost projekta po izvršenoj analizi je Mjesna zajednica KREPŠIĆ, preciznije dio bivše vojne kasarne u površini   od 4 hektara (šumski dio).

Mjesto Krepšić je multietnička i multikulturalna sredina pozicionirana na magistralnom putu Bijeljina Banja Luka, u blizini Lončara velikog saobraćanjnog čvorišta, magistralni put Orašje-Tuzla.

Rok za relizaciju, odnosno stavljanje u funkciju Neolitskog naselja je 2 – 3 godine.

Arheolozi navode da na prostoru Brčko distrikta ima 25 znamenitih lokaliteta od toka 10 prapovjesnih. Navodi se zbirka koja sadrži 500 eksponata uključujući segmente keramike i druge nepoznate elemente. Vrijednost zbirke sa aspekta: Naučnog, civiliziranog, kulturološkog, umjetničkog, indetiteskog, ekonomskog … je neprocjenjiva za Brčko distrikt i Bosnu i Hercegovinu.

Ono što se nigdje ne spomonje su neriješeni imovinsko pravni odnosi , zemljište (lokalitet vojne kasarne) je u onom sistemu oduzet od mještana sela Krepšića a kako po najnovijem otkrivamo nije u vlasništvu Vlade Brčko distrikta nego u nadležnosti vojske Bosne i Hercegovine.

krepsic.com@gmail.com

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)