Naslovna / Hrvatska / Mediji iz susjedstva o Inauguraciji Kolinde Grabar-Kitarović – Video

Mediji iz susjedstva o Inauguraciji Kolinde Grabar-Kitarović – Video

Inauguracija Kolinde Grabar-Kitarović opširno je praćena na većini regionalnih portala koji uglavnom ističu “suzu u njezinom oku” i “povratak Franji Tuđmanu”.

 “Kolinda: Hvala braniteljima, Tuđmanu”, naslov je članka na beogradskom portalu B92 U tekstu ističu da publika na Markovom trgu zahvalu prethodnicima, Ivi Josipoviću i Stjepanu Mesiću, “nije prihvatila na najbolji način”. Naglasili su i da je Grabar-Kitarović u govoru pozvala na poštovanje Tuđmanove ideje pomirenja kao modela novog hrvatskog zajedništva.

‘Zahvalnost braniteljima i Tuđmanu’

“Kolinda Grabar Kitarović položila zakletvu i zaplakala”, stoji u naslovu vijesti o inauguraciji beogradskog Blica koji također ističe da je u prvom govoru nova predsjednica naglasila da “duguje veliku zahvalnost hrvatskim braniteljima i Franji Tuđmanu”. I u njihovom tekstu se naglašava negodovanje publike na spomen Ive Josipovića i Stjepana Mesića.

‘Posebno se dotakla BiH’

“Inauguracijski govor Kolinde Grabar-Kitarović: Štitit ću položaj hrvatskog naroda u BiH”, piše u naslovu članka BiH portala Klix koji ističe i izjavu nove predsjednice da će Hrvatska biti bogata država jer ne postoji ni jedan razlog da ona to ne bude. Naglašavaju da se u govoru posebno dotakla Bosne i Hercegovine. “Ovu zemlju vidim kao državu tri jednakopravna konstitutivna naroda. Želim pomoći da BiH učvrsti svoju državnost kroz jednakopravnost sva tri naroda i o tome ću posebno skrbiti“, ističe Klix izjavu iz govora Grabar-Kitarović.

‘Emotivna Kolinda’

“Ne krijući suze Grabar-Kitarović položila svečanu zakletvu”, naslov je teksta na portalu sarajevskog Dnevnog avaza. Naglašavaju da je govor nova predsjednica završila riječima “Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska”. Nisu propustili spomenuti činjenicu da je novoj predsjednici nakon polaganja prisege prvi čestitao suprug Jakov Kitarović.

“Emotivna Kolinda Grabar Kitarović na prisezi: Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska”, u naslov je istaknuo i slovenski portal 24ur koji ističe poruku Grabar-Kitarović da će biti predsjednica svih ljudi.

Svjetski mediji: Prva žena na toj dužnosti

Inauguraciju su popratili i svjetski mediji koji javljaju da je Kolinda Grabar Kitarović inaugurirana za hrvatsku predsjednicu kao prva žena na toj dužnosti i prenose dijelove njezina govora, posebice one koji se tiču posrnulog gospodarstva zemlje.

“Kolinda Grabar Kitarović prisegnula je kao prva hrvatska predsjednica nakon iznenađujuće pobjede na izborima u najnovijoj državi članici Europske unije”, navodi agencija AP i dodaje da su inauguraciji nazočili deseci regionalnih čelnika i stranih dužnosnika te okupile tisuće njezinih pristaša. AP ocjenjuje da njezina pobjeda na izborima povećava izglede da se na parlamentarnim izborima na vlast vrati HDZ.

Reuters je prenio dio inauguracijskog govora u kojem je Grabar Kitarović pozvala na “široki nacionalni konsenzus” za oživljavanje posrnulog gospodarstva.

France Presse javlja da je nova hrvatska predsjednica, prva žena na toj dužnosti, pozvala na nacionalno jedinstvo radi oporavka gospodarstva.

TASS: Vučićev dolazak prijateljska gesta

Ruska agencija TASS piše da je 46-godišnja Grabar Kitarović najmlađa predsjednica Hrvatske i također naglašava da je prva žena na toj dužnosti. Navodeći da su inauguraciji nazočila izaslanstva 88 zemalja i međunarodnih organizacija, ističe da se “posebna važnost pridaje nazočnosti premijera Srbije Aleksandra Vučića”. Njegov dolazak se smatra “prijateljskom gestom koja pokazuje da postoji težnja za normalizacijom odnosa između dviju država”.

/24.hr/

Comments

comments

Pročitajte još

Njemačka televizija snimila dokumentarac o BiH: Zemlja vodopada i netaknute prirode

Njemački javni emiter ARD objavio je dokumentarac o Bosni i Hercegovini čiji su autori Nina …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)