Naslovna / BiH / Pronađena nafta u Obudovcu

Pronađena nafta u Obudovcu

Godinu i osam mjeseci nakon što su počeli radovi na prvoj istražnoj naftnoj bušotini  u mjestu Obudovac, u opštini Šamac, pronađena je nafta.

ObudovacPotvrdio je to Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, koji je kazao kako je za RS ovo i te kako važna i dobra vijest.

“To za nas nisu male količine, ali za NIS kao kompaniju te količine još nisu dovoljne da bi mogli početi eksploataciju nafte”, kazao je Đokić i dodao da su zato potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo da li je moguće povećati količinu nafte koja bi se mogla crpiti s te bušotine.

Istakao je kako istražne radove treba nastaviti da bi buduća eksploatacija nafte bila ekonomski opravdana i rentabilna i najavio da će narednih dana s NIS-om biti sklopljen aneks ugovora o koncesiji za te istraživačke radove.

Prema njegovim rečima, uzet je uzorak od 5.000 tona i ta količina je sada na analizi, a prvi rezultati govore da je ta nafta dobrog kvaliteta i da se može koristiti u daljem procesu proizvodnje.

“Bušotina u Obudovcu je aktivna, na njoj se i sada radi i istražuje”, kazao je Đokić, ali nije mogao precizirati kada bi mogla početi eksploatacija nafte u RS dok se ne obave dodatna istraživanja.

Bušenje u Obudovcu izvodi preduzeće “Jadran Naftagas”, zajedničko preduzeće Naftne industrije Srbije i ruske kompanije “Zarubežnjeft”, a radove su započeli krajem maja 2013. godine.

Ovo preduzeće je još 2011. godine s resornim ministarstvom sklopilo ugovor o koncesiji za istraživanje i korišćenje nafte i gasa na period od 28 godina, od kojih tri za istraživanje, a 25 za eksploataciju.

Ovim ugovorom “Jadran Naftagas” se obavezao da će na osnovu usvojene Studije ekonomske opravdanosti, u istraživanja i eksploataciju nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske investirati 229 miliona dolara, s tim da će planirana vrijednost investicija za istraživanje iznositi 40,7 miliona dolara, a za fazu eksploatacije 188,3 miliona dolara, ako se dokažu rezerve.

Duško Bogdanović, ekonomski analitičar i ekspert u ovoj oblasti, kaže kako ga pronalazak nafte u Obudovcu nije iznenadio jer je odranije poznato da ona tu, kao i na nekoliko drugih mjesta u BiH, zaista postoji.

“Prema podacima kojima raspolažem tu je bilo nafte za narednih pedeset godina za BiH”, kazao je Bogdanović.

Kako je rekao, još prije rata američka naftna kompanija “Amco” je vršila istraživanje prema kojima nafte još ima i u planinskom masivu Dinarida, u Livanjskom i Glamočkom polju.

Kada je riječi o isplativosti njene eksploatacije, Bogdanović je ocijenio kako preduzeće “Jadran Naftagas” nije slučajno ušlo u ovaj posao.

“Bez obzira na to kolika je cijena nafte na svjetskom tržištu, eksploatacija bi bila isplativa jer oprema potrebna za to danas nije ekstremno skupa. Svaka količina koja se nađe i koja može biti ekonomski opravdana se isplati i ona je u platno bilansnoj poziciji RS i BiH velika stavka. Kada se gleda naš spoljnotrgovniski deficit, jasno se vidi da je u sektoru nafte najveći”, zaključio je on.

U preduzeću “Jadran Naftagas” nismo dobili potvrdu o pronalasku nafte, jer nam se direktor Predrag Radanović nije javljao na telefon.

/Nezavisne novine/

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)