Naslovna / Nekategorizirano / Još se čeka pravda za napad na Boderište

Još se čeka pravda za napad na Boderište

U Boderištu kod Brčkog danas je upriličena 22. Godišnjica „Dana sjećanja“ na stradanje civila i vojnika HVO-a u napadu srpske vojske na to hrvatsko selo.

Osmoga ožujka 1993. godine u ranim jutarnjim satima srpske postrojbe su krenule u napad na hrvatsko selo Boderište. U tom napadu na kućnom pragu ubijeno je 8 mještana koji su, kao pripadnici 108. HVO brigade Ravne-Brčko, branili svoj dom. Četvorica su ranjeni i zajedno sa pet civila zarobljeni, te prošli logore u Brčkom i Bijeljini. To su činjenice za koje ni nakon 22 godine nitko nije odgovarao, rekao je Stjepan Marčetić, u ime Koordinacije braniteljskih udruga HVO Ravne Brčko. On je osudio pokušaje druge strane da mijenja teze pa sada branitelje naziva zločincima. Pozvao je pravosudne institucije da urade svoj posao i utvrde konačnu istinu.

„Prva je činjenica da se na Boderištu branilo. Da je Boderište kao hrvatsko selo bilo napadnuto od srpskih snaga. Da su ti branitelji ginuli doslovno na pragovima svojih kuća. I druga činjenica je da se te branitelje koji su toga dana branili isključivo svoje gole živote i živote civila ovoga kraja danas pokušava nazvati zločincima. S drugog kraja Distrikta (Grbavica) danas se šalje informacija da su ovdje zločinci a ne branitelji. U om kontekstu mi pozovamo sve pravosudne institucije da istraže cjelokupna događanja od 8. ožujka 1993.godine, jer ni jedan hrvatski branitelj koji je toga dana bio ovdje nema straha i ne boji se istine, i poziva na istinu“, poručio je Marčetić.

Hrvatsko Boderište se tog 8. ožujka branilo. Nije nikoga napadalo niti ulazilo u tuđi teritorij i tuđe domove i zbog toga je drzak pokušaj druge strane da krivicu za svoja stradanja ovdje traži, poručio je jedan od ratnih zapovjednika 108. HVO brigade Ravne Brčko Ivo Filipović.

„Pripadnici 108. Pješačke brigade HVO Ravne Brčko nemaju zaista nikakvu odgovornost za bilo kakav ratni zločin jer mi u svojoj postrojbi nismo imali nikakve ‘streljačke vodove’ koji su presuđivali po kratkom postupku bilo kome. No evo vidite istine su drugačije. Stoga s radošću očekujem kada će se rasvjetliti događaji na prostoru sadašnjeg Brčko distrikta. U prvom redu osmi svibanj 1992. godine, kada je izvršen masakr nad hrvatskim civilima na području župe Ulice, ali i svi drugi događaji, kako sa strane agresora, tako i s naše strane, ukoliko ih je bilo“, poručuje Filipović.

Na komemoraciji povodom 22. Godišnjice stradanja Boderištana u obrani svoga sela, pored mnogobrojnih mještana i susjeda, danas su nazočila izaslanstva iz Županije posavske, Tuzlanskog kantona i Vukovarsko-srijemske županije.

/radio Brčko/

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)