Naslovna / Nekategorizirano / Brčko distrikt 15 godina poslije

Brčko distrikt 15 godina poslije

Distrikt Brčko je obilježio 15. godišnjicu uspostavljanja prvih institucija na osnovu Konačne arbitražne odluke i odluke visokog predstavnika u BiH. Gradonačelnik Ante Domić rekao je za “Dnevni avaz” da Brčko danas ima uspostavljene jedinice lokalne samouprave koje funkcioniraju samostalno i održivo te da se i dalje svakodnevno radi na unapređivanju koncepta tolerancije i samostalnosti, kao i unapređivanju suživota svih konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina. Najbolji projekt

– Naša gospodarska situacija možda i nije tako dobra kao što se očekuje, ali uvažavjući probleme kroz koje smo prolazili nakon rata i promašenu privatizaciju, možemo biti zadovoljni činjenicom da imamo privredni ambijent među boljima u odnosu na ostatak BiH – istakao je Domić.

Nekadašnji načelnik federalnog dijela Brčkog do uspostave arbitraže i aktuelni poslanik u Parlamentu FBiH Munib Jusufović rekao je za “Avaz” da je, poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma, arbitraža u Brčkom najbolje realizirana, kada je riječ o multietničkim projektima.

– U početku je bilo otpora iz RS, s obzirom na to da se Brčko dijeli na dva dijela, ali istovremeno ono je i faktor spajanja. U Distriktu svojinski odnos imaju oba entiteta, ali je istovremeno pod isključivim suverenitetom BiH. U drugom aspektu, s obzirom na visoke tenzije, tendencije secesije i podjele, to odvraća svakoga da se posluži tim sredstvom i teške bi bile posljedice za svakoga ko bi to pokušao – smatra Jusufović. Prema njegovim riječima, arbitraža je bila jedino moguće rješenje bez alternative, a svako drugo išlo bi u opasnim pravcima. Bolji ambijent – Danas vidite da nema izjave ni iz jednog entiteta, da bio ko šta negira u pogledu Brčkog. U prvom redu treba zahvaliti administraciji SAD, bez njih to ne bi uspjelo nikako, ali i lokalnim faktorima. Realno je očekivati još veći napredak u budućnosti, jer Distrikt ima vlastito zakonodavstvo i na taj način može se stvarati bolji ambijent – mišljenja je Jusufović.

– Administraciju ne povećavamo već dvije godine, a ima još mnogo prostora za otvaranje novih radnih mjesta – kazao je Domić. Također, istakao je da je ponosan što imaju bolji socijalni program nego u ostatku BiH. – To, naravno, nije dovoljno. I dalje ćemo raditi na tome da se gospodarski osnažimo – rekao je Domić.

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)