Naslovna / Nekategorizirano / Sutra prvi dan proljeća, uz to djelomična pomrčina Sunca

Sutra prvi dan proljeća, uz to djelomična pomrčina Sunca

Iako obično stiže 21. ožujka, proljeće ove godine počinje dan ranije. Naime, 2012. godina je prestupna godina i zbog toga je i proljeće uranilo.

Proljeće dolazi sutra, 20. ožujka u 06.14 sati. Trajati će do 21. lipnja kada počinje ljeto. Ovaj datum se astronomski naziva i dan proljetne ravnodnevnice.

Mjesec nam sutra, u petak, na prvi dan proljeća priprema mali spektakl. Nakratko će sakriti djelić Sunca, a djelomična pomrčina bit će vidljiva iz cijele Hrvatske. Vremenska prognoza, uglavnom vedro i sunčano, obećava svima uživanje u ovoj vremenskoj pojavi.

Mjesec će početi zaklanjati Sunce oko 9:30 i to će biti astronomski početak pomrčine koja će potrajati dva sata i dvadeset minuta. Najveći dio Sunca prekrit će oko 10:41. IZ Istre će pomrčina biti vidljiva od 9:30 a njen maksimum bi trebao biti oko 10:39 sati. Pomrčina će službeno završiti nekoliko minuta prije podneva kada će se i posljednji tračak Mjeseca odmaknuti od Sunca, donosi Crometeo.

No, vrijedi pročitati i upozorenja: u sunce nikada ne smijete gledati bez odgovarajuće zaštite, odnosno naočala za pomrčinu ili posebne solarne folije koja se može nabaviti u trgovinama astronomskom i optičkom opremom. Poslužit će i maska za zavarivanje sa staklom najmanje DIN 11. Sunčane naočale, diskete, začađena stakla i drugi slični rekviziti ne smiju se upotrebljavati.

Drugo i mnogo sigurnije rješenje je promatranje pomrčine metodom projekcije. U komadu kartona izbušite sitne rupice, oko milimetra veličine, a otprilike dva metra dalje postavite papir koji će služiti kao zaslon. Na tom drugom papiru moći ćete vidjeti projiciranu sliku Sunčevog diska.

/republika/

Comments

comments

Pročitajte još

Krepšić domaćin tradicionalnog susreta brčanskih lovaca i Hrvata

  Lovačka udruga “Sokol” Seonjaci već tradicionalno organizira prsten za sve lovačke sekcije koje su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)