Naslovna / Nekategorizirano / Udruženje “Povratak” -Mirnim protestima tražimo naša prava

Udruženje “Povratak” -Mirnim protestima tražimo naša prava

Kao što je i najavljeno, udruženje građana “Povratak” danas je održalo mirne proteste.

Mirnim protestima željeli su, kažu, iskazati nezadovoljstvo ovogodišnjim prijedlogom budžeta, jer po njihovim riječima, u prijedlog budžeta nije uvršteno 500.000 KM za projekat mjera Održivog povratka.

“Naš prijedlog koji je Vlada prije 4 mjeseca uvrstila u prijedlog budžeta, iz nekog razloga je izbačen. Radi se o programu Održivog razvoja u Distriktu. Razočarani smo ovakvim postupkom nadležnih. Tražimo ova sredstva nazad”, kazao je Miroslav Ćosić, predsjednik Udruženja građana “Povratak”.

Po riječima predsjednika udruženja, 500.000 KM su mizerna sredstva u odnosu na podatak da je za 14 godina za obnove kuća uloženo 14 miliona KM. Članovi tvrde da je izvršena polovična provedba Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Mi tražimo da se sredstva ponovo vrate u budžet i da se Vlada nastaviti baviti spomenutim programom. Mi imamo 18 mjesnih zajednica sa povratničkom populacijom u kojima nema života”, kazao je Ćosić.

Tražimo da se iz ovih sredstava obnavljaju farme, staje, poljoprivredna mehanizacija, da se čiste poljoprivredna zemljišta i da povratnik ima od čega da živi, dodaje Ćosić. 30-tak Brčaka sa transparentima su od Trga pravde do Vijećnice pa do Skupštine iskazali svoje ogorčenje činjenicom da izvršna i zakonodavna vlast nemaju razumijevanja.

“Mi smo se vratitli. Ništa nismo od opštine dobili. Sve što smo imali su nam oduzeli, mašine, poljoprivredne mašine, stoku. Sa kesom sam otišao i sa kesom se vratio. Opština nam ništa nije dala. Nas pet ima u porodici, živimo od poljoprivrede a ja od Distrikta nisam dobio ni motike”, kazao je Elez Ibrahimović, povratnik iz MZ Brezovo polje.

“Vratio sam se u Vučilovac posle rata. Pomogli su mi da obnovim svoje stambene objekte. Prije rata sam imao farmu i radio sam. Posle povratka i svega, Distrikt nam ne pomaže. Želim živjeti od svog rada al sam nemoćan da to i izvedem. Prošlo je preko 20 godina a mi smo na istom mjestu, tačnije padamo svaki dan u dno”, kazao je Radovan Ostojić, povratnik iz MZ Vučilovac.

Komentarišući nezadovoljstvo ovih ljudi i ono što ih je nagnalo na proteste gradonačelnik Brčko distrikta je kazao da je vlada imala namjeru izdvojiti sredstva za programe održivog povratka, no izvršna vlast očito nije bila dovoljno uvjerljiva kada je to prezentovala političkim strankama.

“Način na koji smo mi predložili je bio da smo namjenu sredstva odredili a da bismo tokom godine programe razrađivali. Međutim, to nismo mogli usaglasiti i morali smo sredstva  iz našeg inicijalnog prijedloga povući”, kazao je Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

/brcko.tv/

Comments

comments

Pročitajte još

Krepšić domaćin tradicionalnog susreta brčanskih lovaca i Hrvata

  Lovačka udruga “Sokol” Seonjaci već tradicionalno organizira prsten za sve lovačke sekcije koje su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)