Naslovna / BiH / Mladić upao u policijsku postaju, vikao “Allahu Akbar” i upucao policajce

Mladić upao u policijsku postaju, vikao “Allahu Akbar” i upucao policajce

Jedan policajac je ubijen, a dvojica su ozlijeđena u terorističkom napadu koji se sinoć u 19 sati dogodio u Zvorniku u BiH.

Kako javlja portal Klix, naoružani napadač zaustavio se automobilom pred policijskom postajom, uletio u nju, povikao “Allahu Akbar” i počeo pucati po policajcima. Ubijen je u razmjeni vatre s policajcima, a ozlijeđeni redarstvenici prevezeni u bolnicu.

Hitna sjednica Vlade RS

Bosanskohercegovački mediji objavili su identitete stradalih policajaca. Ubijen je Dragan Đurić, a ranjeni Stevo Milovanović i Željko Gajić. Jedan od njih ima ozljede grudnog koša, ali nisu životno ugroženi. Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač potvrdio je da je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku izveo 24-godišnji Nerdin Ibrić iz sela Sapna kod Zvornika.

– Napad je izvršen u vrijeme smjene u policijskoj postaji, što znači da je napadač znao kada se vrši smjena i da tada ima najviše policajaca – naglasio je Lukač, piše Vecernji.ba.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da je riječ o terorističkom napadu.

U Zvornik je večeras stigao i ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, a premijerka RS Željka Cvijanović sazvala je hitnu sjednicu Vlade RS koja će se održati nakon Lukačeva povratka iz Zvornika.

Obavještajno-sigurnosna agencija je u petak obavijestila sve agencije o mogućim novim napadima na policijske stanice širom BiH, javila je FTV, piše Klix.

Dodik: Nije bilo podataka

O napadu se oglasio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Za portal Nezavisnih novina izjavio je da je teroristički napad na policijsku postaju u Zvorniku dokaz da RS ne može računati na obavještajne izvore iz BiH.

– Nije bilo nikakvih podataka o terorističkom napadu. To samo govori koliko sigurnosna struktura u BiH funkcionira i koliko ima potencijalnih terorista spavača koji su u svakom trenutku spremni bilo gdje napraviti teroristički akt – kazao je Dodik. Istaknuo je i da je ovo napad na institucije sistema i kako ”sigurno nije individualan čin iako će svi pokušati da to na taj način prezentiraju”.

Srpski premijer Aleksandar Vučić rekao je večeras na RTS-u da će Srbija pomoći financijski i obavještajno Republici Srpskoj nakon napada na policijsku stanicu, piše B92. Dodao je i da se večeras dva puta čuo s predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Snimak sinošnjih vanrednihj vijesti na rs-u :

Comments

comments

Pročitajte još

Krepšić domaćin tradicionalnog susreta brčanskih lovaca i Hrvata

  Lovačka udruga “Sokol” Seonjaci već tradicionalno organizira prsten za sve lovačke sekcije koje su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)