Naslovna / Nekategorizirano / Brčko distrikt dobar primjer drugima u BiH

Brčko distrikt dobar primjer drugima u BiH

Nakon jučerašnje posjete Donjem Rahiću kod Brčkog, gdje Norveška narodna pomoć provodi aktivnosti deminiranja u 2015. godini, ambasador Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini Heinrich Maurer danas se susreo i sa Antom Domićem, gradonačelnikom Brčko distritka BiH.

„Iskoristio sam prigodu da informiram o poziciji i strukturi Distrikta, način na koji smo nastali, kako funkcioniramo i koji su nam problemi kako bi njegova ekselencija mogla steći što bolju sliku o Brčko distriktu. Iskazao sam i svoju zahvalnost na pomoći Švicarske vlade koja neizravno stiže u proces razminiranja, ali je to od vrlo važnog značaja i sa sigurnosnog i sa gospodarskog aspekta“, kazao je Domić.

Ambasador Maurer ovom prilikom je istakao da je primjetio da je u Brčkom jako dobro uspostavljen obrazovni sistem koji funkcioniše na dobar način, tako što svi zajedno uče kroz zajednički kurikulum da ustvari je u zajedničkom interesu da svi učestvuju u izgradnji i napretku države u kojoj žive.

„Mislim da je Brčko distrikt u mnogim poljima, između ostalog i u obrazovanju, dobar primjer drugima BiH“.

Prema njegovim riječima, iako Švicarska nije članica EU, blisko je vezana za EU i najbitniji joj je partner, zbog čega ova zemlja podržava pristupanje BiH Evropskoj uniji, kao i drugih zemalja.

„Naravno to je još uvijek dugotrajan proces. Potrebne su dodatne reforme i u pogledu političkih, ustavnih, pravosudnih i ekonomskih reformi. Ono što mogu sugerisati je upornost na tom putu. Ranije sam bio u drugim zemljama koje su pristupile i zaista sam mogao vidjeti koju korist zemlje mogu od toga imati. Ali isto tako mislim da je vrlo bitno da imate jednu snagu koja je stalna i koja vas diriguje u ovom procesu“, dodao je Maurer.

Nakon sastanka sa gradonačelnikom, ambasador Maurer prisustvovao je i otvaranju Odjela za podršku svjedocima u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH.

/radio Brčko/

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)