Naslovna / Hrvatska / Od ljeta osobnu iskaznicu RH moći će imati svi hrvatski državljani u BiH

Od ljeta osobnu iskaznicu RH moći će imati svi hrvatski državljani u BiH

  Svatko tko ima hrvatsko državljanstvo, bez obzira živi li u Mostaru, Čapljini, Ljubuškom, Splitu ili Zagrebu, već ovog ljeta će moći izvaditi novu hrvatsku osobnu iskaznicu sa stvarnom adresom. Dakle, građani Bosne i Hercegovine koji su dosada imali pravo na hrvatsku putovnicu zaživljavanjem novog Zakona o osobnoj iskaznici u Republici Hrvatskoj imaju pravo i na osobne iskaznice ove države na kojima će pisati njihova adresa u BiH.

Time prestaje potreba traženja fiktivnih adresa za prijavu u Republici Hrvatskoj, što je među onima koji imaju hrvatsko državljanstvo, a žive izvan Republike Hrvatske bila česta praksa posljednjih godina. Hrvatska Vlada je u četvrtak u hitnu saborsku proceduru poslala zakon o novim osobnim iskaznicama, što znači da bi on uskoro mogao zaživjeti. Riječ je o elektroničkim osobnim iskaznicama pomoću kojih će građani lakše koristiti usluge u sustavu e-građani.

– Prema prijedlogu zakona o osobnoj iskaznici, nove bi elektroničke iskaznice s čipom vrijedile pet godina, a njihova bi cijena trebala biti oko 10 eura, rekao je nakon sjednice Vlade ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Naglasio je da su nove iskaznice nastavak projekta e-građani. Pribavljanje osobne iskaznice sada stoji 48,5 kuna, a procjena je da će cijena osobne iskaznice s čipom biti oko 75 kuna. – Za djecu i starije od 65 godina ostat će ista cijena, a za osobnu s certifikatima bit će oko 75 kuna – rekao je i naglasio da je ta cijena puno manja nego u drugim zemljama Europske unije. Osobna iskaznica sadržavat će, naime, elektronički nosač podataka (čip) na kojemu će biti pohranjeni podaci ispisani u vizualnoj zoni kartice osobne iskaznice, a uz to, na čip će se moći pohraniti jedan ili dva certifikata – identifikacijski i potpisni.

Identifikacijski certifikat će služiti za osiguranje elektroničke potvrde identiteta osobe kojoj je izdana osobna iskaznica i autentikaciju radi pristupa elektroničkim uslugama, a potpisni certifikat za podršku naprednom elektroničkom potpisu koji ima istu pravnu snagu i zamjenjuje vlastoručni potpis, sukladno zakonu kojim je reguliran elektronički potpis. Pritom bi certifikati bili obvezni za sve starije od 18 godina, a stariji od 65 godina moći će birati hoće li ih imati. Ako odluče da neće, osobna iskaznica postaje im trajna. Osobna iskaznica vrijedit će pet godina jer, objašnjava Ostojić, toliko traju jamstva za certifikate. Dodaje pritom da nitko neće morati mijenjati važeće osobne iskaznice već će ih moći koristit do isteka roka. Pravo na osobnu iskaznicu imali bi svi hrvatski državljani, a onima koji žive u inozemstvu u osobnoj iskaznici bio bi upisan taj podatak. Na taj način, objašnjava ministar, prestaje potreba da ti hrvatski državljani po dolasku u Hrvatsku posežu za dokumentima s fiktivnom adresom jer, primjerice, nisu mogli u banci podizati novac.

– Više neće trebati izmišljati adrese i prebivališta u Hrvatskoj samo zato kako bi se imalo identifikacijski dokument – kazao je. Djeci će nova iskaznica služiti i kao putna isprava za zemlje Europske unije i druge zemlje koje taj dokument priznaju kao putnu ispravu. Nova osobna iskaznica omogućavat će i da se više ne mora dolaziti u Zagreb, primjerice, zbog žurnog izdavanja putovnice, već će se sve moći obaviti u policijskim upravama uz kraći rok izdavanja, ističe Ostojić.

/Vecernji.hr/

Comments

comments

Pročitajte još

Krepšić domaćin tradicionalnog susreta brčanskih lovaca i Hrvata

  Lovačka udruga “Sokol” Seonjaci već tradicionalno organizira prsten za sve lovačke sekcije koje su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)