Naslovna / Nekategorizirano / Neophodno pretvoriti tržnicu Arizonu u poslovnu zonu

Neophodno pretvoriti tržnicu Arizonu u poslovnu zonu

Šef Odjeljenja za privredni razvoj sport i kulturu nastavio je sa obilaženjem privrednih subjekata. Danas je posjetio tržnicu Arizona, firmu d.o.o. “SANTOVAC”.

U sklopu redovnih posjeta brčanskim privrednim subjektima, na red je došla i firma d.o.o. Santovac i nekoliko privrednih subjekata koji posluju na tržnici Arziona.

“Zaista sam pozitivno iznenađen kada sam spoznao da su neke firme prerasle u proizvodni karakter. Tržnica Arizona ne samo što je najveća tržnica u regiji, ona je prerasla u jednu poslovnu kvalitetnu zonu u kojoj se može naći proizvodnja i prodaja”, kazao je Damir Bulčević, šef Odjeljenja za privredni razvoj sport i kulturu.

arizona-8215Prije obilaska terena upriličen je razgovor na kome je rukovodilac firme „Santovac“ istakao da je neophodno mijenjati poslovnu klimu ukoliko se želi doći do poboljšanja privrede, investicija. On je dodao da se prije svega mora poštovati ugovor koji je potpisan između Vlade Distrikta i firme „Ital-projekt“ a koji nije u potpunosti realizovan. Ugovor predstavlja veliki problem firmi „Santovac“.

“Tržnica Arizona je značajan privredni subjekat u cjelini. Zapošljava velik broj ljudi te veliki broj subjekata funkcionira na Arizoni. Naše je mišljenje da se ugovor ne poštuje u više segmenata. Samo jedan od njih je da je Brčko distrikt od trenutka potpisivanja ugovora bio dužan da riješi imovinsko pravne odnose na tržnici Arizona i da izvrše eksproprijaciju te da istu predaju „Ital-projektu“. To nije riješeno ni do danas. To je značajna smetnja”, kazao je Ivica Santovac, d.o.o. “SANTOVAC”.

Ugovorne obaveze od firme „Ital – projekat“  preuzela je firma d.o.o. Santovac, komentariše Bulčević. Brčanska izvršna vlast svjesna je posljedica nastalih ugovorom te je formirana komisija na nivou Vlade Distrikta. Komisija će imati zadatak da sagleda ugovor te da donese rješenja.

“Da donese najkvalitetnija rješenja kako bi tržnica Arizona postala svijetao primjer privrede Brčko distrikta BiH u cijeloj regiji”, kazao je Bulčević.

Veliki broj poslovnih objekata je zatvoren. Ovome je ponajviše pridonijela svjetska kriza.

“Značajan broj privrednika koji su poslovali na Arizoni su firme zatvorili, zbog nemogućnosti poslovanja i teške situacije te smanjenog prometa. No, unatoč svemu Arizona ima budućnosti”, kazao je Santovac.

A da bi Arizona dobila svoj nekadašnji sjaj, komentariše Santovac, potrebno je uraditi sljedeće. “Arizonu je potrebno pretvoriti u poslovnu zonu. Na taj način bili bi leberalniji kada dolaze strani investitori te bi privukli investicije i potakli zapošljavanje”, kazao je Santovac.

Valja kazati da na Arizoni postoji i proizvodnja a ne samo prodaja. Planirano je kroz nove zakone pronaći kvalitetno rješenje za tržnicu Arizona.

/bdc tv./

Comments

comments

Pročitajte još

Krepšić domaćin tradicionalnog susreta brčanskih lovaca i Hrvata

  Lovačka udruga “Sokol” Seonjaci već tradicionalno organizira prsten za sve lovačke sekcije koje su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)