Naslovna / Nekategorizirano / Danas je Međunarodni dan bijelog štapa

Danas je Međunarodni dan bijelog štapa

Međunarodni dan bijelog štapa koji se u svijetu obilježava 15. oktobra, a obilježava sljepoću ljudi kod kojih bijeli štap predstavlja simbol, u Distriktu će obilježiti članovi Udruženja građana oštećenog vida „Luj Braj“.

Prema riječima Slavka Ivanovića, predsjednika ovog udruženja, s obzirom da nemaju prostor i novčana sredstva, članovi ovog udruženja će se skupiti u holu Doma kulture u 16 sati kako bi simbolično obilježili ovaj dan u razgovoru o onome što ih interesuje.

„Mi smo veliki ljubitelji čitanja knjiga. Ja sam osoba potpuno oštećenog vida i bavim se čitanjem Brajeve knjige. Imam vid kroz te knjige i više mi znači ova knjiga u rukama nego svo preovedeno vrijeme u školi. Razgovorajući sa gospodinom Jakovom Amidžićem,šefom Pododjela za sport, kulturu i turizam brčanske Vlade, mogu da kažem optimistički da je on razumio naše potrebe i da je rekao da će pokušati da u Biblioteci napravi kutak za Brajeve knjige koje bi se pozajmljivale na čitanje iz Republičke biblioteke iz Sarajeva“, istakao je Ivanović.

O položaju ove populacije u Distriktu Ilija Lovrić sekretar udruženja, kazao je da jedino Brčko distrikt još uvijek nema Zakon o invalidskoj zaštiti, profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju za rad i zapošljavanju osoba sa invaliditetom gdje spadaju i osobe oštećenog vida.

slavko-ivanovic-slijepi-1„Ova populacija kao i sve ostale populacije građana sa invaliditetom ima samo dodatak za tuđu njegu drugog lica koji je nedovoljan u odnosu na stvarne potrebe.Također, i druga materijalna i benifitna prava nisu prisutna u odnosu na naše okruženje, kao što su naknada za tjelesno oštećenje, dodatak na participaciju liječenja i pribavku medikamenata, ortopedsko- sanatorni dodatak, te pridruženi društveno integrativni dodatak na bazi inkluzije u jednom obroku, iz različitih centara, pravaca i po različitim osnovama. Kada bi to bilo prisutno naše potrebe bi bile zadovoljenije“, istakao je Lovrić.

/radio Brčko/

Comments

comments

Pročitajte još

Uskrs u Krepšiću – Video, slike

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, slavio …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)