Naslovna / Nekategorizirano / Raste vodostaj Save, nasipi su oštećeni – Video

Raste vodostaj Save, nasipi su oštećeni – Video

Kiša koja pada već danima oštetila je odbrambene nasipe na Savi. Nadležni u Vladi Distrikta pribojavaju se prošlogodišnjeg scenarija. U naselju Krepšić, na nasipu koji štiti selo od rijeke Tinje, primijećen je manji odron zemlje. U tom selu je problematičan i bajpas na magistralnom putu, koji zamjenjuje srušeni most.

Mještani tvrde da pomoćni put nije dobor napravljen. Usljed većeg vodostaja Tinje mogao bi postati prirodna brana protoku vode. Mnogi strahuju da bi ih ponovo mogao zadesiti prošlogodišnji scenario.

“Mogli su staviti više cijevi i dignuti da bude sa ovim nasipom starim ista visina. Oni su spustili i doći će do velikih problema ako dođe od Tinje poplava”, kaže Ranko Perić iz Krepšića.

Manja oštećenja pojavila su se i na dijelu obnovljenog savskog nasipa u Vučilovcu. Zemlja je počela da se sliježe. Oštećen je i put koji vodi preko nasipa.

“Mi smo obavijestili vodoprivredu više puta o određenim kritičnim tačkama. Ja vjerujem da će oni do kraja godine izvršiti te popravke”, rekao je Uroš Vojnović, šef Odjeljenja za javnu bezbjednost u Vladi Brčko distrikt.

Vodostaj Save na mjernoj stanici u Šamcu danas je dostigao 377 metara i ima tendenciju rasta. Nadležni u Vladi Ditrikta kažu sve je dobro dok ne dostigne nivo od 400 metara, što je alarm za stanje pripravnosti. S druge strane, klizista na više od 130 lokacija u Distriktu za sada miruju, osim u selu Rašljani, gdje je direktno ugroženo šest kuća.

/otisak.ba/

Comments

comments

Pročitajte još

Drenava, 7.4.2024.

DRAGI POSAVCI I POSAVKE Pokrenuli smo jednu pobožnu inicijativu vezanu uz naš zavičaj. Riječ je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)